ОД четвртка до данас угинуле рибе плутају Дрином, што је, очигледно, услед тровања хемикалијама које је неко испустио у горњем току, узводно од Лознице, преносе Новости.

Градско риболовачко удружење риболоваца „Дрина“ у Лозници, о помору риба прве информације добило је из малозворничког краја, јер је помор ту почео.

Зоран Опачић, председник Скуштине Градског удружења риболоваца „Дрина“, каже да је, одмах по сазнању, обавестио рибочуварску службу, као и предузеће које брине о водама у овом делу Србије и надлежне из  ресорног министарства.

- Угинуле рибе и даље плутају, сада делом Дрине, у лозничком крају, од шепачког моста, па низводно према Богатићу, односно Јањи и Бијељини, у Републици Српској -каже Опачић. -Нужно је да се установи како је дошло до тровања, где је његов извор и ко је одговоран за ово, у истинском смислу, недело. Највише страдалих риба је мрена, које се крећу по дну, а мање оних попут носаре и деверике. Како се, очигледно, опаке материје разблажују са текућом водом, отров иде ка дну и зато су највише награбале мрене. Нема информација од надлежних да ће, ускоро, да саопште шта се и како догодило.Чули смо да су, неки од њих, незванично рекли да  је „прошло исувише времена да би били одговарајући узорци за анализу“.То не би било добро.

Фото: Приватна архива

 

Огласила се саопштењем градска власт из Лознице:       

- Градска управа Лознице и ЈП Водовод и канализација одмах су известиле све надлежне институције, Завод за јавно здравље у Шапцу као и Републичку водну инспекцију. Напомињемо да ЈП Водовод и канализација свакодневно  анализирају квалитета воде и никакве промене нису уочене, па нема места узнемирености.

У истрагу ће, по свој прилици, морати да се укључе и њихове колеге из суседне РС, БиХ. Ово утолико пре, јер се ,незванично, сумња да је  „извор“ тровања из неке од фабрика, на левој обали Дрине, узводно од Лознице.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".