OD četvrtka do danas uginule ribe plutaju Drinom, što je, očigledno, usled trovanja hemikalijama koje je neko ispustio u gornjem toku, uzvodno od Loznice, prenose Novosti.

Gradsko ribolovačko udruženje ribolovaca „Drina“ u Loznici, o pomoru riba prve informacije dobilo je iz malozvorničkog kraja, jer je pomor tu počeo.

Zoran Opačić, predsednik Skuštine Gradskog udruženja ribolovaca „Drina“, kaže da je, odmah po saznanju, obavestio ribočuvarsku službu, kao i preduzeće koje brine o vodama u ovom delu Srbije i nadležne iz  resornog ministarstva.

- Uginule ribe i dalje plutaju, sada delom Drine, u lozničkom kraju, od šepačkog mosta, pa nizvodno prema Bogatiću, odnosno Janji i Bijeljini, u Republici Srpskoj -kaže Opačić. -Nužno je da se ustanovi kako je došlo do trovanja, gde je njegov izvor i ko je odgovoran za ovo, u istinskom smislu, nedelo. Najviše stradalih riba je mrena, koje se kreću po dnu, a manje onih poput nosare i deverike. Kako se, očigledno, opake materije razblažuju sa tekućom vodom, otrov ide ka dnu i zato su najviše nagrabale mrene. Nema informacija od nadležnih da će, uskoro, da saopšte šta se i kako dogodilo.Čuli smo da su, neki od njih, nezvanično rekli da  je „prošlo isuviše vremena da bi bili odgovarajući uzorci za analizu“.To ne bi bilo dobro.

Foto: Privatna arhiva

 

Oglasila se saopštenjem gradska vlast iz Loznice:       

- Gradska uprava Loznice i JP Vodovod i kanalizacija odmah su izvestile sve nadležne institucije, Zavod za javno zdravlje u Šapcu kao i Republičku vodnu inspekciju. Napominjemo da JP Vodovod i kanalizacija svakodnevno  analiziraju kvaliteta vode i nikakve promene nisu uočene, pa nema mesta uznemirenosti.

U istragu će, po svoj prilici, morati da se uključe i njihove kolege iz susedne RS, BiH. Ovo utoliko pre, jer se ,nezvanično, sumnja da je  „izvor“ trovanja iz neke od fabrika, na levoj obali Drine, uzvodno od Loznice.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".