Pravo glasa ima 344.795 građana, od čega samo u Podgorici - 143.523. Izbori se održavaju po starim zakonima jer nije sprovedena izborna reforma i oni prethode predsedničkim, a možda i parlamentarnim na proleće.

Epicentar izbora je u Podgorici, gradu u kojem živi gotovo trećina stanovnika Crne Gore. Glavna borba vodiće se između partije Mila Đukanovića DPS, i stranaka pobednica parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. DPS je duže na vlasti u Podgorici nego na republičkom nivou, pa se sa pravom izbori u ovom gradu smatraju "bitkom svih bitaka". Na poslednjim parlamentarnim izborima u glavnom gradu razlika u korist demokratskih snaga bila je veća od 30.000 glasova.

Đukanović je svestan da su mu izbori u Podgorici poslednja šansa da opstane na političkoj sceni, pa je zbog toga i okupio sve satelite, lažne NVO aktiviste i tzv. građanske inicijative na jednu koalicionu listu. Međutim, naruku mu ne idu hapšenja njegovih nekada bliskih partijskih saboraca, dok državu potresa i najnovija afera uništavanja svih transkripata sa sednica vlada u periodu od deset godina kada su ih predvodili Igor Lukšić, Milo Đukanović i Duško Marković. Tu su i skandali oko dodele stanova i stambenih kredita, šverca cigareta, umešanosti kriminalnih klanova.

Nekoliko minuta pre ponoći i početka izborne tišine poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su smenu ministra odbrane Raška Konjevića i diplomatije Ranka Krivokapića, na inicijativu Abazovića. Oglasio se i smenjeni Krivokapić navodeći da je njega sedam dana nakon što ga je Rusija proglasila za nepoželjnu osobu premijer kojem je izglasano nepoverenje takođe proglasio za osobu non grata u paloj vladi.

Povodom održavanja lokalnih izbora, v. d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović naložila je rukovodiocima državnih tužilaštava da u toku izbornog dana organizuju dežurstva, kako bi se u slučaju eventualnih prijava krivičnih dela protiv izbornih prava pravovremeno reagovalo.

Upozorenje

ABAZOVIĆ je izjavio da prema operativnim informacijama, zbog ranijeg lošeg rezultata na glasanju, komisije u kojima DPS ima većinu neće biti spremne da priznaju rezultate izbora.

- To će zahtevati intervenciju države - upozorio je Abazović.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".