Тај догађај десило се 14. октобра, односно 1. октобра по старом календару, 911. године за време византијског цара Лава Мудрог, када је у Богородичиној цркви званој Влахерне (царској цркви) у Цариграду служено свеноћно бденије.

Црквена традиција и савремени извори преносе да је те ноћи црква била испуњена побожним народом и сви су били дубоко утонули у молитву. При дну цркве налазили су се Свети Андреј Јуродиви и његов ученик Епифаније.

У четврти час ноћи угледали су Пресвету Богородицу изнад народа, са распростртим омофором (архијерејском одеждом) на рукама којим као да заклања народ.

Била је одевена у златокрасну порфиру и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и ђевицама. Свети Андреј показа руком и упита Епифанија да ли и он види Богородицу како се моли за сав свет, што Епифаније зачуђен потврди.

У спомен на ово свето јављање уведен је овај празник, да подсећа вернике на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице када год то у невољама од ње молитвено тражимо.

Црква је одувек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанског, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима.

Безброј пута показала се помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима.

Пећка Патријаршија прославља празник Покрова Пресвете Богородице као своју црквену славу. Такође, и поједина домаћинства прослављају овај дан као крсну славу. Данашњи празник по обичају окупља и велики број верника у 

Овај празник се често назива и Покровице и сматра се да је женски празник, Посебно посвећен породиљама и мајкама. Због тога би све припаднице лепшег пола требало да буду посебно пажљиве и да не раде никакве тешке физичке послове.

Обичај да жене овај дан посвете поштовању Богородице, а свака девојка би требало да се помоли овој светици како би једног дана затруднела и одгајала децу у здрављу и срећи.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".