Рођена је у имућној и хришћанској породици, а родитељи су је, према предању, добили тек након много година у молитви. Васпитана је у духу хришћанства.

Са 18 година су јој родитељи нашли богатог младожењу са намером да је удају, али то није желела Ефросинија Александријска. Она је желела да посвети живот Богу, а за то није имала пристанак родитеља.

Обучена у мушко одело се као евнух Измарагд замонашила у једном манастиру.

Фото: Србин.инфо принтскрин

 

Легенда каже да је до своје 38 година живота била у посту и молитви, а да је тада њен отац посетио манастир. На молитву и утеху га је игуман послао Измарагду. Њен отац се исповедио и причао колико тугује за изгубљеном ћерком. Обећала је да ће своју ћерку видети када дође за три дана.

После три дана је она лежала на самртној постељи, исповедила се и убрзо након тога умрла. Њен отац се замонашио брзо након тога и провео последњих 10 година живота у истом манастиру као и његова ћерка. Сахрањени су једно близу другог.

На гроб у ком су обоје сахрањени годинама долазе верници како би се молили, а предање каже да је највише болесних и слабих, физички или духом, који после молитве на овом светом месту одлазе препорођени.

Зато се верује да они који не могу посетити овај гроб, данас морају отићи у цркву и помолити се Светој Ефросинији, а предање каже да свима који јој се богоугодним речима обрате, ова светитељка подарити мир и снагу у животу.