Мали је проценат људи који не воле да се засладе, на пример, палачинкама са џемом од шљива или кајсија или повремено себе почасте слатким доручком - кришком хлеба премазаном пекмезом, а чак и они признаће да ниједан укус из детињства није раван оном који је имала управо бакина домаћа слатка зимница.

Фото: Профимедиа

 

Данас су нам ови производи доступни у маркетима па се све мањи број домаћица одлучује да их самостално припрема, међутим, и када се нађемо међу рафовима продавнице, читајући натписе са теглица, увек смо у дилеми да ли је онај бакин чувени намаз заправо био џем, пекмез или мармелада. Вечитом недоумицом недавно су се бавили и твитераши и покушали да одгонетну главну разлику међу овим посластицама.

 

 

"Молим вас, разлика између џема, пекмеза и мармеладе... Само без лупања, изистински ме занима", написала је једна корисница Твитера и многи су се одмах сложили да и њих мучи иста дилема, па су заједнички покушали да је реше.

Фото: Профимедиа

 

У коментарима су се одмах издвојили интересантни одговори.

"Џем је ваљда универзални назив за намаз од воћа, мармелада је оно хомогено куповно, вода, сокић од воћа и неки чврстин, а пекмез је од шљиве", "Технолози их деле на основу садржаја шећера и пектина: пекмез само воће видљиви комади, џем са шећером, мармелада шећер + пектин. Надам се да сам добро упамтила, давно цимерка у Студењаку спремала Технологију прераде воћа и поврћа", "Џем је енглеска реч, пекмез турска, мармелада португалска", "У конзистенцији. Пекмез је "грубље" структуре, а мармелада финије", "Пекмез се кува без шећера док се не згусне, мармелада се прави брзим кувањем пасираног воћа а џем се припрема кувањем целог воћа или исеченог на комадиће", нагађали су корисници.

Неки су признали да су мислили да су џем и пекмез само различити називи за исту посластицу, а било је и шаљивих одговора.

"Нема разлике, парче хлеба намазано са било којим од та три кад ти испадне, пада на намазану страну", "Пекмез је од моје бабе а џем из продавнице...", "Сви су мазљиви, с тим што је ђем више ђемаст, пекмез више пекмезаст, а мармелада, она је доиста мазљива...", гласили су неки од коментара.

Чини се да до краја нико од учесника расправе није успео да одгонетне дилему до краја и понуди потпун одговор.

Фото: Профимедиа

 

Веровали или не, постоји посебан Правилник баш о квалитету воћних џемова, желеа, мармеладе, пекмеза и заслађеног кестен пиреа који разликује чак девет врста оваквих производа које смо до сада све звали и сматрали - једним. То су: воћни џем, екстра џем, желе, екстра желе, мармелада, желе мармелада, домаћа мармелада, заслађени кестен пире и пекмез.

Све ове посластице праве се од воћа или његових продуката, а разликују се по физичким, хемијским и сензорским својствима, наводи се у Правилнику, затим по својствима сировина од којих се праве, по њиховој количини, као и количини других састојака који се употребљавају у производњи ових производа, али и многим другим карактеристикама.

БОНУС ВИДЕО:

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".