Уколико тражите цвет који ће лако опстати и красити ваше двориште до саме зиме, онда изаберите петлову кресту.

Ова дивна биљка обожава сунце, одлично подноси сушу и у стању је да цвета до првих мразева. Чим прецвета, скините увео део и она ће се опоравити и поново процветати.

Пошто садржи цео дијапазон боја, на вама је да изаберете коју боју петлове кресте желите да гајите: жуту, црвену, наранџасту или ружичасту. Постоје чак и двобојне сорте.

 

 

Грмоликог је раста и може да порасте и до два метра у висину, а најчешће до 120 центиметара. Цветови трају до 8 недеља, а чим јој остраните увео део, биљка ће поново да процвета.

Када су саднице посађене у групи, цветови изгледају као пламен, због чега је овај прелепи цвет и добио име целосиа, што на грчком значи "горети".

Постоји неколико сорти петлове кресте које се разликују и по боји листова која пак зависи од боје цвета. По нијанси на коју вуче мала биљка, лако се може предвидети које ће боје бити цвет. На пример, биљка жутог цвета има зелено-жућкасте листове и стабљику, црвена зелено-црвене, итд.

Најбоље код ове биљке је то што када се једном посеје, даље се сама успешно размножава, само је потребно да је, када никне на пролеће, расадите с места на којем је расла прошле године. Сеје се у рано пролеће у марту, најпре у теглицама, а касније када биљка достигне висину од неколико центиметара, расађује се. У априлу се може директно садити на отвореном.

 

 

Расађивање

Када цветови прецветају, почињу да губе боју, а у средини остају црне семенке. Скупите их у ширу посуду, ставите је испод прецветалих цветова и лагано их угњечите прстима тако да семе пада у посуду коју држите испод.

Идуће године дочекаће вас експлозија боја и лепо изненађење када је реч о комбинацији боја које зависе од тога колико сте врста петлове кресте имали и како су успеле међусобно да се укрсте.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".