Пре шест месеци, менаџер у ИТ сектору Павел Гонза, заједно са 300 колега, стигао је из Москве у Београд. Каже да су морали да се иселе из родног града због немогућости пословања. Пословни простор пронашли су у Новом Београду, а сви су пронашли и кров над главом.

- Било је јако сложено наћи станове за тако велики број људи, а посебно када су сваким даном цене рентирања биле све веће. Нашли смо добру агенцију која је успела да у тако кратком року пронађе станове за све моје колеге. Ја сам тражио двособан стан до хиљаду евра, међутим нашли смо за 1.300 евра, квалитетан и близу посла, са погледом на реку - каже Павел Гонза, менаџер информационих технологија из Москве.

Велики број станова се рентира у "Београду на води", њих око 300, а агенти за некретнине примећују да је повећана потражња намештених двособних и трособних станова. Руси и Украјинци пристају на много већу ренту од домаћих закупаца, па станова за издавање, посебно у Новом Београду, готово да нема.

- Стан који је са три спаваће собе је негде 3.000 до 3.500 евра у зависности од опремљености. Што се тиче позива, ових дана имамо потпуно ванредну ситуацију где не можемо да постигнемо да обрадимо све захтеве, буде и преко 20 позива у једном сату - наводи Ненад Аврам, "Еминент некретнине" Београд.

Све више цене станова и у Новом Саду 

Цена изнајмљивања станова скочила је и у Новом Саду, јер све више Руса и Украјинаца има и у том граду.

- Гарсоњере које су коштале око 200 евра костају око 300 евра, можемо рећи да је цена свих некретнина скочила око 30 посто. Нешто луксузнији и боље намештене некретнине можда и чак 40 посто. Иначе, у ово време године пошто почиње школска година долази велики број студената и других људи који раде у Новом Саду тако да су и они осетили тај пораст цена, они се довијају на разне начине узимају веће станове које изнајмљује више њих - истиче Михаило Радовић, "Тотал некретнине" Нови Сад.

Сваког дана рентира се више од пола милиона некретнина

У Србији се, према грубој рачуници, сваког дана рентира више од пола милиона некретнина, али тек један одсто њих за то плаћа порез. Ни после пописа становништва, који је у току, неће се знати тачан број станова који се изнајмљују, јер се ти подаци прикупљају у статистичке сврхе.

- Ми имамо питање се односи само искључиво за домаћинство. Када дођемо у стан у коме се налази привремено присутно лице, то је на пример студент из Кикинде који студира у Београду, оно је привремено присутно лице, значи није домаћинство, не постављамо му то питање. Дакле, пописом нећемо добити број станова који се рентирају - наглашава Петар Коровић из Завода за статистику.

У већини европских земаља станови се издају посредством агенција које воде рачуна о томе да порез и сви остали трошкови буду плаћени. Станодавци плаћају порез, али зато не морају да јуре несавесне закупце због неплаћених рачуна. С друге стране, ако у рентираном стану настане штета, полисе осигурања то надокнађују. Тако су цене рентирања стабилне, а закупци заштићени.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".