У ово доба године увелико почињу питања о снегу -кад ће се први пут забелети, не само на планинама?

Метеоролог Марко Чубрило је на Фејсбуку изнео прогнозу за наредни период, до краја октобра, али и за први део новембра и уједно открио датум када би први снег могао да падне и у низијама.

За почетак Чубрило каже да ће данас над јужним и делом средишњих области региона под утицаем слабог циклона над Јадраном бити претежно облачно, понегде уз кишу и пљускове. Над осталим пределима биће углавном суво, а на северозападу и претежно ведро. Дневни максимум биће од +14 до +22 степена Целзијуса.

„У среду над источним делом региона и даље ће бити доста облака, понеге још уз кишу или пљусак, док ће над осталим пределима бити више сунца. Дневни максимум биће од +14 до +16 у облачним и до око +22 у сунчаним пределима. Од петка, па све до наредне среде под доминантим утицајем антициклона биће стабилно, суво и релативно топло време. Будући да су ноћи све дуже, ноћно хлађење је значајно, те ће минималне температуре бити од +5 до +12 степени Целзијуса. Дневни максимуми биће од +17 до +23 степена Целзијуса. Понегде је могућа појава магле.“

Око 20. октобра очекује се премештање јаког, хладног, фронта који би донео пролазно, али јаче погоршање, падавине и осетно захлађење уз снег на планинама.

„Ипак тек за дан или два ћемо имати јаснију представу о развоју времена око овог датума. С друге стране, модели су доста сложни у процени да ће конкретан заокрет ка хладнијем времену ићи тек крајем месеца, док за дане после 7. новембра тренутно постоји сигнал за могућу појаву снега и у нижим пределима“, каже Чубрило и додаје да је та информација подложна значајним изменама.

ШТЕДЊА СТРУЈЕ: Ево како користити ТА пећ за мањи рачун за сттрују

Он истиче и оно што је за сада извесно.

„Барем до око 20. октобра остајемо у периоду претежно сувог и пријатног јесењег времена, а за дане након тога ћемо накнадно видети.“

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".