Најновију студију која се бави овом тематиком спровела је група научника са Универзитета Манчестер. Према њеним резултатима, показало се да три четвртине испитаника обаве барем једно туширање или купање на дан.

Према мишљењу професора Стефана Шумака, председника Аустралијског универзитета за дерматологију, треба се туширати само онда када је то потребно.

Фото: Профимедиа

 

- Свакодневно туширање постало је уобичајена рутина последњих 50, 60 година, откако су патентирана купатила са туш-кабинама. Разлог је заправо друштвени притисак, а не стварна потреба. Али, само су жлезде испод пазуха и оне на препонама те које производе телесни мирис. Оне нису распоређене по целом телу - објаснио је професор и упозорио да свакодневно туширање топлом водом и јаким хемијским препаратима може да изазове и штету.

- Прекомерно прање доводи до смањења масноће на кожи, чиме се тело ослобађа природних уља које имају улогу да заштите ћелије коже. Кожа постаје пропуснија и самим тим доступнија вирусима и бактеријама па се могу појавити симптоми као што су свраб, сува кожа и екцеми - тврди професор Шумак.

Фото: Профимедиа

 

Ипак, његов став је наишао на многе критике, како његових колега, тако и оних који су имали прилику да у многим медијима прочитају резултате његове студије. Углавном је прихваћено да претерано излагање тела јаким препаратима може да буде лоше по здравље, пре свега по кожу, али да се то свакако не односи на тушитање сваког дана.

Температура воде током купања  требало би да буде између 30 и 35°C. Препоручљиво је купање завршити нешто хладнијом водом, како би се побољшала циркулација крви. 

БОНУС ВИДЕО:

(Република)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".