Цариници су почетком октобра у дубинским контролама спроведеним у унутрашњости земље, на магистралном путу Рашка – Краљево, открили и спречили да се путем курирских служби на тржишту нађу два товара фалсификоване робе у којима се нашло 800 одевних предмета и 50 разних машина и алата.

У товару који су 4. октобра 2022. године цариници открили у комбију једне курирске службе нашло се 700 одевних предмета познатих робних марки у чију се оригиналност сумња. Најзаступљенија је била спортска гардероба: тренерке, хеланке, дуксеви и јакне, а међу њима се нашло и готово 300 комплета дечјих тренерки.

Фото: Управа царина републике Србије

 

Возило које је у дубинској контроли у близина места Богутовац зауставио мобилни тим царинске службе, допраћено је до царинске испоставе Краљево, где уследио истовар и детаљан преглед. 

Потврђено је да је комби превозио страну робу без доказа о плаћеним дажбинама, као и да се сумња у повреду права интелектуалне својине јер су на њој уочене ознаке светски познатих брендова 'најк', 'адидас', 'риплеј' и др.

Фото: Управа царина републике Србије

 

Дан раније, 3. октобра 2022. године, на истом месту, у близини  Богутовца, на магистралном путу Рашка-Краљево, ради ванредне контроле заустављен је још један камион, овога пута друге познате курирске службе. 

Детаљном контролом товара утврђено је да се у пошиљкама налази велика количина електричних машина, алата и опреме, као и текстине робе страног порекла, без доказа о плаћеним дажбинама.

Фото: Управа царина републике Србије

 

У товару се нашло чак 50 разних машина и алата: агрегата, хидрауличних компресора, дизел мотора, дизалица, циркулара, моторних тестера, преса, апарата за варење, машина за равнање бетона, пумпи за воду, као и више од 100 различитих одевних предмета са ознакама познатих произвођача.

Сва спорна роба привремено је задржана до окончања прекршајних поступака.

Како тренд куповине робе преко интернета непрестано расте, курирске пошиљке, возила и дистрибутивни магацини који се користе за доставу те робе неретко се злоупотребљавају у сврху кријумчарења. Управо зато царинска сужба не занемарује тај феномен, већ га доживљава као додатни изазов и делује превентивно све чешћим контролама у унутрашњости територије.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".