Успешну каријеру која траје више од четири деценије Фахрета Јахић изградила је под надимком Лепа Брена који је добила давне 1975. године, још у средњошколским данима, а за све је "крив" њен кошаркашки тренер. Брена је, једном приликом се присетила како је дошло до њеног надимка, као и како је покојни Минимакс учествовао у томе.

Фото: АТА имагес

 

"У том периоду почела сам активно да тренирам кошарку. На кошаркашком терену је и настао мој данашњи надимак Брена. Надимак ми је дао мој тадашњи кошаркашки тренер, Влада Бајер. Тренеру је било компликовано да ме дозива: 'Фахрета, Фахрета!' Играла сам центра или бека. Моје колегинице биле су Мила, Ката... Све нека кратка имена. И каже он мени: 'Ја ћу тебе звати Брена'. Ја кажем: 'Ко је та Брена?!' Као прво, глупо име! Мислим, од свих имена која су могла бити лепша", говорила је Брена у свом докуменарном филму "Лепа Брена - године Слатког греха", па појаснила:

"У Босни, то је био синоним за лепу девојку. Увек сам волела да се истичем, да се изборим за своје место под сунцем. Ма, била сам као шило! Зато сам се и нашла под кошем, с лоптом у рукама. Ту је дошао до изражаја и мој смисао за реалност. Схватила сам да нисам довољно талентована за кошарку и да ће увек бити бољих од мене, које нећу достићи. Када ме је касније Саша Поповић питао имам ли неки надимак, сетила сам се тог догађаја, и тако постала - Брена. Током гимназијских дана почела сам да певам по забавама. Коначно сам схватила да је сцена мој терен".

Фото: АТА имагес

 

Покојни Милован Илић Минимакс је 1981. године испред Брена додао и Лепа, па је тако настао надимак Лепа Брена. Међутим, тада се то певачици није допало. Није могла ни да наслути какву ће јој популарност баш тај надимак донети.

"Нисам волела то Лепа јер нисам мислила да сам лепа на тај начин", открила је она.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Лепа Брена- ретко виђене фотографије са наступа и младости

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".