Прва помисао је вероватно да то има неке везе са мастилом, али није тако. Права сврха рупице на поклопцу је сасвим другачија, а помало и језива. 

Наиме, хемијске оловке имају рупу на поклопцу како би спречили гушење ако се поклопац прогута. 

Сви родитељи знају да је деци потребан само тренутак њихове непажње како би њихови малишани узели неки предмет и убацили га у уста. Многи случајеви гушења деце оваквим баналним предметима довели су произвођаче на одлуку да на поклопце ставе рупе.

Мушкарац у видеу објашњава да чак и ако се поклопац заглави у грлу, рупица оставља простор за доток кисеоника и неометано дисање. Наравно, ако дође до гутања џепа и поред могућности дисања потребно је обратити се лекару. 

Тај мали отвор годишње спаси стотине дечјих живота јер управо деца често прогутају поклопац хемијске, као и остале ситне ствари које воле да гурају у уста. Одрасли су склонији жвакању поклопца па им нехотице склизне у грло.

Неке државе препоручују својим произвођачима да и они тако дизајнирају хемијске оловке. У случају БИЦ-ових оловки добар дизајн којим се пази на сигурност људи није препознат одмах, али данас су многи свесни колико је живота спасила та ситна промена настала 1991. године.

Испод текста погледајте како је то објашњено на Инстаграму. 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".