Протесте и отпор јавности покренула је трагична смрт 22-годишње Махсе Амини која је убијена јер није носила хиџаб, тачније јер јој се наводно испод истог видело мало косе.

Због овог суровог чина су уследили протести, а на њима је неколико десетина људи изгубило живот, између осталих и 20-годишња Хадис Најафи. Хадис је убијена са шест метака само јер се усудила да дигне глас за своју и слободу осталих жена.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by أنيسة (@nisi.pisi)

А како је заправо дошло до ситуације да Иран од државе у којој су жене слободно студирале и носиле чак и мини сукње и уске фармерке постане држава у којој су осуђене на хапшење, па и смрт ако се усуде да не носе хиџаб?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Theluxinlife (@theluxinlife)

Током 20-их година прошлог века женска права у Ирану почела су да добијају прве обрисе - образовање је постало бесплатно и за дечаке и за девојчице. Дозвољен је и упис жена на универзитет. 1942. године оформљена је чак и Иранска женска партија која се активно борила за права дама.

Када је реч о одећи, савременим путевима кренули су 1936. када је претпоследњи ирански шах Реза Пахлави 1936. спровео у том тренутку контроверзну политику - обавезно откривање жена.

Декрет је познат и као Касхф-е хијаб, а подразумевао је укидање свих врста исламских велова, па чак и мушку традиционалну одећу. Шах је охрабривао Иранце да носе европску и западњачку одећу, а све са циљом да модернизује земљу и да повећа учешће жена у друштву, инспирисан примером Турске. Све жене из краљевске породице облачиле су се европски, играјући активну улогу у промени друштвене свести.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО:

ЖЕНЕ У ИРАНУ: Пуно је митова, а овако изгледа истина

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".