Srećom, danas je, najviše zahvaljujući društvenim mrežama, za svaki dosadni ili naporni kućni posao poznato i nekoliko 'trikova' sa kojima ga možete lakše odraditi, a s ovim trikovima za 'peglanje' odeće ne treba vam ni daska ni pegla, a zahtevaju daleko manje truda i vremena od 'pravog' peglanja.

Da biste izbegli veće nabore koje i pegla jedva popravi, bitno je ipak pripaziti na par stvari, poput vađenja odeće iz sušilice dok je još topla i urednog slaganja u ormar ili na vešalice. Nabore koji su ostali rešiće neki od ovih saveta:

Ravnanje odeće u sušilici

Ovaj trik najbolje odgovara pamučnoj odeći i onoj od mešavine pamuka, te većim i pljosnatim odevnim predmetima, poput košulja i pantalona. Odevni predmet stavite u sušilicu sa vlažnim peškirom, da stvorite paru koja će popraviti nabore. Sušilicu upalite na visoku temperaturu pet do deset minuta, a čim ciklus završi izvadite odeću da se ponovno ne nabora, pa je odmah obucite ili obesite na vešalicu.

Foto: Profimedia

 

'Feniranje' odeće

Ako često putujete i odsedate u hotelima, verojatno ste čuli za 'peglanje' odeće fenom za kosu... Zgužvani predmet stavite na vešalicu i namočite naborana mesta s malo vode (najbolje kupovne ili prokuvane, zbog kamenca). Uključite fen za kosu i usmerite toplinu na delove odeće koji su najviše zgužvani, samo pazite da ga ne držite preblizu odeće, jer tako rizikujete da zapalite tkaninu.

Sprej za uklanjanje nabora

Kupovni sprej protiv nabora na odeći najjednostavniji je način 'peglanja bez pegle', za situacije kad vam pegla nije pri ruci ili ne stignete da peglate. Zgužvani odevni predmet jednostavno poprskajte, pa ga snažno protresite. Ovi sprejevi obično imaju i miris, pa će odeću dodatno i osvežiti.

Foto: Jutjub printskrin/Laurastar

 

Sami napravite sprej za uklanjanje bora

Nemate sprej protiv nabora pri ruci? Nema veze jer verovatno u kući već imate sve sastojke koji su vam potrebni da ga sami napravite... Pomešajte jednu šoljicu vode (po mogućstvu destilovane ili prokuvane) i jednu kašičicu tečnog omekšivača. Takođe, dobro je dodati jednu kašičicu alkohola za pročišćavanje kako bi tečnost brže isparavala. Sve ulijte u praznu bocu s raspršivačem, pa poprskojate po odeći, savetuje "Real Simple".

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".