Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) објавио је метеоролошко упозорење по ком се на подручју Србије очекује локално већа количина падавина и појава непогода са градом и олујним ветром.

Упозорење се односи на 16. и 17. септембар и данас ће „бити промењиво и у већем делу земље нестабилно са пљусковима и грмљавином, који ће локално бити праћени градом, јаким или олујним ветром и количином падавина већом од 20 мм за кратко време“.

- На подручју Београда променљиво и нестабилно са пљусковима и грмљавином, који ће после подне и увече бити интензивнији када се у појединим деловима града очекује количина падавина већа од 20 мм за кратко време, уз могућност појаве града и краткотрајно јаког и олујног ветра – објављено је на сајту РХМЗ.

Сутра, метеоролози поручују, да се грмљавински процеси очекују још на југу и истоку Србије, а у осталим крајевима киша која ће, уз захлађење и јак и олујни северозападни ветар, бити интензивнија увече и у ноћи ка недељи 18. септембра.

Фото: Н. Скендерија

 

 

На снази наранџасти метео аларм

За већи део Србије је на снази наранџасти метеоаларм, док су остали делови под жутим упозорењем.

Жути аларм значи да време потенцијално може бити опасно. Временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез уколико неко планира активности које су изложене метеоролошком ризику.

Наранџасти упозорава на опасно време и значи да су прогнозиране опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

- Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеролошких услова. Пратити савете који дају надлежне државне службе – објашњавају метеролози.

Фото: П. Милошевић

 

 

Наранџасти аларм захвата Војводину, Београд, западну Србију, Шумадију, југозападни део земље и Поморавље, а жути источну и југоисточну Србију и КиМ.

У већем делу земље постоји ризик од удара грома уз локалну појаву падавина, што доноси опасност за живот људи и животиња, проблеме у раду уређаја који користе лекетричну енергију, затим ризик од иницирања ватре и проблеме у телекомуникацијама.

Могућа је локална појава интензивних пљускова, бујица и јаких удара ветра са штетама на покретној и непокретној имовини, опис је уз ознаку најаве прогнозе.

Фото: Профимедиа

 

 

Температура

Температуре ће се данас кретати од +20 на Палићу, +22 у Новом Саду, +24 у Београду и Лозници, +27 у Крагујевцу, +29 у Нишу до +30 у Неготину. У овим градовима минимлана температура, током ноћи, биће од +12 до +16 степени Целзијуса.

За сутра се очекује пад температуре, на Палићу у Лозници на +15, у Новом Саду и Београду +16, Крагујевцу +17, Краљеву +19, Нишу и Неготину +24.

(Не)време и регион

У четвртак већ дестабилизација времена почела је на северу Војводине.

У Суботици је око 16 сати пала киша и од тада, уз мање паузе, не престаје да пада. Слично је било у суседним земљама, велико невреме захватило је јуче и Хрватску, и према упозорењима европских центара за прогнозу и наша земља се налази у зони 1, и у објашњењу пише да се упозорење издаје за делове БиХ, Србије, Румуније, и осталих земаља „за велике падавине, град и јаке ударе ветра“.

Фото: принтскрин/ЕСФЕ

 

 

Чубрило : Почетак седмице хладнији од просека

Метеоролог Марко Чубрило у најновијој прогнози каже да ће у петак бити врло нестабилно, увече се очекује премештање јаког, хладног фронта, а викенд и почетак следеће седмице биће знатно хладнији од просека уз кишу повремено, посебно у суботу и део недеље

- У петак већ пре подне над западним, југозападним и северозападним пределима биће нестабилно уз грмљавинске пљускове и те нестабилнсоти ће се током дана проширити над највећим делом Хрватске, БиХ, запад, северозапад и југозапад Србије, као и на север Црне Горе док би над осталим пределима уз више сунца било ређе појаве пљускова. Ветар у постепеном окретању на северозапаадни смер и у зони нестбилности на кратко може бити олујан – објавио је Чубрило.

Према његовим речима, у ноћи ка суботи над западним и северним пределима региона и даље ће бити врло нестабилно.

Фото: принтскрин/ЕСФЕ

 

 

- У суботу пре подне ново, јаче, погоршање ће захватити западне, југозападне, северозападне и средишње пределе и у току суботе после подне, ноћи ка недељи и у недељу током дана би се преместило преко целог региона. Донело би кишу, понегде и грмљавинске пљускове уз могућу појаву туче/града и то пре свега над југоистоком Србије – каже метеоролог.

У суботу максимуми од само +9 до +15 над већим делом региона и на југоистку Србије до око +22 степена Целзуса.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".