Познато је да временски услови имају утицај на кожу, па да је неопходно да своју негу прилагодите годишњем добу, влажности и температури које владају у одређено доба године.

– Током лета кожа има више влаге, што је управо оно што је потребно да њена заштитна баријера правилно функционише – каже Ненси Самолитис, дерматолог са Беверли Хилса.

У јесен, пак, почиње сезона грејања, па ваздух у просторијама, где год да боравите, постаје сувљи. Потребно је да појачате негу коже како би она остала хидрирана.

Фото: Профимедиа

 

1. Еластин, колаген или алое вера

Ен Ли, козметички хемичар и оснивач “Dermaesthetics Beverli Hills”, истиче да људи са осетљивом кожом или стањима попут екцема и псоријазе, треба посебно да поведу рачуна о својој кожи у јесењем периоду. Ови људи ће често, услед сувог ваздугха, осетити пецкање или непријатност на кожи.

– Најбоље што можете да урадите је да хидратизујете и подмазујете кожу етеричним уљима, серумима и кремама. Негујте кожу еластином и колагеном да бисте олакшали промену годишњег доба. Предлажем алое веру и густе креме, посебно ако вам је кожа изузетно сува и склоне перутању – саветује Ли.

2. Пређите на гушЋу хидратантну крему

Због промене температуре ваздуха, увече пређите на гушЋу крему која такође хидрира.

– Тиме Ћете надокнадити дубоки губитак влаге и порадићете на одржавању мекоће и еластичности коже – рекла је докторка из Њујорка Џулија Цу.

Она предлаже да користите хидратантне формуле које не запушавају поре и не иритирају кожу. Избегавајте креме које у себи садрже парфеме.

Фото: Профимедиа

 

3. Користите креме за очи и усне

Уколико креме за подручје око очију и за негу усана нису делови ваше свакодневне рутине, требало би да то буду преко јесени.

– Наша кожа не воли нагле прелазе, а додатак кремама за усне и очи помаже кожи да се мало прилагоди јесени – сматра докторка Цу и додаје да за то нису потребни скупи препарати. Шта више, она сматра да је вазелин сасвим довољан.

4. Немојте често користити пилинге и ретиноиде

Због хладноће и сувог ваздуха, било би добро да проредите коришћење пилинга и ретиноида.

– Влага и високе температуре обично ублажавају надражујуће дејство локалних ретиноида и пилинга, вероватно због повећане масноће коже – истиче докторка.

Уколико већ користите ретиноле и хемијски пилинг, појачајте хидратантне креме, како бистзе избегли дубинско исушивање лица.

Фото: Профимедиа

 

5. Наставите да користите крему за сунчање

Иако је УВ зрачење у току јесени мање, оно је и даље присутно. Како бисте избегли исушивање коже и заштитили је од штетног зрачења, наставите да користите крему са заштитним фактором.

БОНУС ВИДЕО:

(24сата.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".