Уједначена, блистава и здрава кожа сан је готово сваке жене, а уз помоћ различитих препарата за негу покушавамо да је што дуже одржимо младом и негованом. Међутим, често заборављамо да је једнако важно оно што нам се налази у тањиру, а одређене намирнице имају великог утицаја на изглед наше коже и уз то могу да успоре старење.

Фото: Профимедиа

 

 

За неговану и лепу кожу битно је да наша исхрана буде избалансирана, уз много витамина и минерала који доприносе њеном здрављу и изгледу.

Веома је важан и унос довољне количине течности, али и појединих намирница које имају бројне бенефите за нашу кожу.

Броколи

 

Ово поврће има изузетно повољан утицај на кожу, будући да је богато витаминима, минералима и каротеноидима. Броколи такође садржи и  сулфорафан који штити од стварања опекотина код претераног излагања сунцу.

Риба

Фото: Профимедиа

 

 

Пожељно је да бирате рибу попут скуше, лососа, сардине или инћуна. Лосос садржи много омега 3 масних киселина, које стварају заштитну мембрану око ћелија тела, а што је мембрана јача, ћелије су у могућности да задрже већу количину воде, што доводи до тога да кожа изгледа лепше и млађе.

Шаргарепа

Фото: Р. Радетић

 

 

Шаргарепа садржи бета-каротен који је веома важан за здрав тен, он обнавља ћелије коже и штити је од нежељених УВ зрачења. Уз то, шаргарепа је богата витаминима А и Ц. Витамин Ц поспешује развој колагена што кожу чини еластичнијом, а спречава и настанак бора. Исхрана богата витамином А, витамином Ц и бета каротеном може спречити и настанак флека на кожи.

Парадајз

Фото: Профимедиа

 

 

Парадајз је богат витамином Ц, садржи и скоро све каротеноиде, а посебно ликопен.Ликопен у комбинацији са бета-каротеном и лутеином штити кожу од оштећења која су изазвана прекомерним излагањем сунцу.

(Лепа&Срећна)

БОНУС ВИДЕО:

НАПРАВИТЕ ЛЕЖЕРНЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Идеална фризура за летње дане

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".