Ал Сабах је изразио задовољство што присуствује том скупу, наводећи да је свет и данас пун изазова који су, подсећа, постојали и пре 60 година и да се, заправо, ти изазови не разликују од данашњих.

"Овај Покрет, управо слави 60 година позиције неутралности, посебно између два центра моћи који су постојали и у оно време. Видели смо да је Покрет показао да има своју одрживост, еластичност и жилавост да опстане кроз време", рекао је Ал Сабах.

Истакао је да се свет уверио у значај Покрета по питању мутилатерализма у свету, подсећајући да је настао због Хладног рата, а да је опстао и након њега.

"И сада, после 30 година, цео свет је суочен са пандемијом, што је такође указало на значај мутилатерализма за који се залаже Покрет нестврстаних. Тако да овде није само реч о опстанку Покрета, већ и питање ефикасности, како функционише свет у том односу између држава, јер је свет пун турбуленција како са поља политике, економије, здравства, безбедности, енергетике...", рекао је Ал Сабах.

Упитан да ли постоји неки начин да се Покрет несврстаних "врати у живот", Ал Сабах је рекао да је у то апсолутно уверен и да присуство делегација из 100 земаља у Београду управо сведочи томе.

"Сви они су ту не само због прошлости, да би одали признање прошлости, већ и због будућности, да би тражили нека решења за будућност", рекао је Ал Сабах.

Истакао је да постоји разумевање о значају Покрета несврстаних и каква ће бити његова визија у будућности.

На питање какве све поруке можемо чути са скупа у наредна два дана, Ал Сабах је казао да више очекује обавезе за чланице које ће бити утврђене на скупу, а у складу са филозофијом због које је Покрет основан и његовим циљевима.

"Те обавезе ће пратити оно што је договорено још у Бандунгу, као и међународно право и Повељу Уједињених нација", каже Ал Сабах.

Нагласио је да је важно поновити немешање држава у унутрашње политике других земаља, добросуседске политике, сарадњу земаља на основу дијалога...

"Мислим да је сада тренутак да на то укажемо и то поново истакнемо, како би земље функционисале на начин да избегнемо свако потенцијално угрожавање регионалне и међународне безбедности", подвукао је Ал Сабах.

Говорећи о сарадњи Кувајта и Србије, истакао је да наше две земље имају дугу сарадњу и да ове године обележавају 58 година од успостављања дипломатских односа.

"Имамо лепу сарадњу у прошлости, али надам се још светлијој будућности. Сада правимо планове за неки период у наредних пет година и средњорочне планове, а који се заснивају на томе да две земље имају још већу сарадњу, још више инвестиција, трговине и то по моделу win-win", рекао је Ал Сабах.

Ал Сабах је подсетио да су југословенске компаније пре 40 година градиле Кувајтске куле које су и дан данас симбол те државе.