У древним временима на сидро се гледало као на симбол који представља сигурност. Због тога су хришћани усвојили сидро као симбол наде. Током другог и трећег века, сидро се често налазило на натписима катакомби. Када су хришћани били под римским прогоном, сидро је било начин да изложе своју религију под будним оком Римљана. Стављали су сидра на своје куће како би други хришћани знали где је сигурно. Сидро је одабрано јер држи брод на месту, што представља снагу и сигурност.

Фото: Профимедиа

 

Ово су нека од значења које сидро на накиту симболизује:

Море – Сидро представља море и пловидбу. За некога ко воли море и све што оно представља, сидро је одличан симбол за ношење. Показује нашу везу са морем и такође указује на важност једрења као средства истраживања света. Такође, оно значи и "нека те море ослободи", указује на то да израњамо у неке нове фазе живота, поново се рађамо.

Безбедност и стабилност – Сидро се чврсто држи како би се брод спречио да одлута. Ако га ноките уз накит, симболично може да представља држање до ваших вредности, уверења, нада и циљева, без обзира на то шта се дешава око вас. Ово симболизује укорењеност и утемељеност шта год да се деси.

Нада - Сидра симболизирају наду и позитиван став. Чак и када су дани тмурни, доћи ће нови и светлији дан.

Одлучност – За особу која пролази кроз тешка времена, сидро представља одлучност, вољу и снагу а се преживе тешка времена без одустајања.

Фото: Профимедиа

 

Вечна љубав и верност – Сидро је познато по томе да брод држи чврсто а једном месту. Не одлута када време постане лоше. Ово је симбол снажне, стабилне и лојалне љубави где је особа дубоко повезана са другом кроз добра и лоша времена. Због тога је привезак сидра одличан поклон за блиске пријатеље, љубавнике и породицу.

Сидро је унисекс симбол и саставни је део мушког и женског накита. Можете га носити као привезак на наруквици, огрлици, па чак и као прстен и детаљ на наруквици за ногу. Најчешће га виђамо током лета, али пошто је његова симболика снажна и има моћ да привлачи добре ствари, истакните симбол сидра током целе године. Овај накит поручује више од сјаја и лепоте.

БОНУС ВИДЕО:

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".