Тимови за лансирање у свемирском центру Кенеди на Флориди завршили су последње припреме уочи данас планираног полетања на први пробни лет џиновске ракете нове генерације Артемис 1, у оквиру НАСА програма од Месеца до Марса, пуних 50 година након Аполо ере, саопштено је из НАСА.

Званичници НАСА потврдили су да се чини да су сви системи спремни за полетање, а временска прогноза предвиђа 80 одсто повољне метеоролошке услове за лансирање, које би данас требало да почне око 10.30 сати по средњоевропском времену, преноси Ројтерс.

Уколико би из било којег разлога дошло до одлагања данашњег полетања Артемиса 1, НАСА је одредила 2. и 5. септембар као алтернативне датуме лансирања.

- За сада све у вези са свемирском летелицом изгледа добро. Узбуђени смо, ракета је спремна и изгледа одлично - изјавио је Џеф Сполдинг, високи званичник НАСА.

Фото: Профимедиа

 

 

Нова ракета НАСА за Месец остала је нетакнута уочи данашњег лансирања, упркос томе што је пет громова ударило у лансирну рампу.

Ракета "Спејс лонч систем", висока 98 метара, најмоћнија је ракета коју је досад изградила НАСА, пренео је АП.

Направљена је да пошаље празну капсулу у Месечеву орбиту, пола века након Аполо програма НАСА током којег је послато 12 астронаута на Месец.

Уколико овај шестонедељни тест прође како треба, астронаути би могли да се врате на Месец кроз неколико година, али званичници НАСА упозоравају да је ризик велики и да би лет могао да буде обустављен.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".