Азербејџански медији известили су да су се Баку и Јереван данас од 09:00 часова по локалном времену договорили о прекиду ватре у новом сукобу у коме има људских жртава, преноси агенција РИА Новости.


- Постигнут је споразум о прекиду ватре између Јерменије и Азербејџана од данас од 09:00 сати по локланом времену - пренео је Спутњик Азербејџан позивајући се на своје изворе, наводи руска агенција.

Током ноћи избили су оружани сукоби на јерменско-азербејџанској граници, а стране се међусобно оптужују да су започеле ново заоштравање.

Јереван је навео да је азербејџанска војска гранатирала територију Јерменије користећи артиљерију и беспилотне летелице.

Баку је саопштио да је јерменска војска пуцала на положаје азербејџанских трупа на граници, када је дошло до сукоба.

Министарство спољних послова Азербејџана оптужило је Јерменију да намерава да поремети мировни процес.

Обе стране су известиле о жртвама међу припадницима своје војске, наводи агенција РИА Новости.

Премијер Јерменије Никол Пашињан разговарао је ноћас телефоном са председником Русије Владимиром Путином у вези са заоштравањем ситуације на граници са Азербејџаном, саопштила је прес-служба јерменске владе.

Јерменска страна такође је разговарала са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, које су обавестили о ситуацији на граници.

Након тога Блинкен је саопштио да су САД дубоко забринуте због сукоба на граници Јерменије и Азербејџана и да позивају стране да хитно прекину ватру.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".