Према тврдњама руског МО, азерске трупе су ушле у зону одговорности руских мировних снага и извршили четири удара дроновима "Бајрактар" по положајима оружаних снага Нагорно-Карабаха.

Напади су изведени у реону села Фарух и том приликом убијена су тројица јерменских војника а рањено њих 15.

Руска страна је нагласила да команда руског мировног контигента предузима неопходне мере за стабилизацију ситуације и враћање трупа на почетне позиције. -Азербејџанска страна је позвана д аповуче своје јединице- наводи се из министарства.

С друге стране, њихове колеге из Азербејџана изразиле су жаљење "због једностране изјаве руског Министарства одбране". 

Према њиховим тврдњама "припадници илегалних јерменских одреда покушали су да саботирају јединице азербејџанске војске", те су хитним мерама приморани да се повуку.

Из врха азербејџанских снага, такође се наводи да са њихове стране није прекршена ниједна одредба.

-Са жаљењем обавештавамо да повлачење остатака јерменске војске и илегалних јерменских оружаних одреда са територије Азербејџана у складу са чланом 4. ове изјаве још увек није завршено. Дакле, Јерменија, а не Азербејџан, крши одредбе изјаве- додају из министарства.

Министарство одбране Азербејџана је такође навело да је саопштење руског Министарства одбране у супротности са суштином билатералних односа и Декларацијом о савезничкој интеракцији потписаној између две земље 22. фебруара 2022. године.

-На територији Азербејџана не постоји административно-територијална јединица која се зове "Нагорно-Карабах". Име села које се помиње у саопштењу није Фурух, већ Фарух- наводи се у саопштењу.

-С тим у вези, Министарство одбране Азербејџана тражи од руског Министарства да у потпуности повуче остатке јерменске војске и илегалне јерменске оружане одреде са територије Азербејџана коју је признала међународна заједница у складу са одредбама Заједничке изјаве, тражи да се не користе термин „Нагорно-Карабах“ и тачно означавају називе територија Азербејџана- нагласило је министарство.


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".