Јерменија је саопштила да су рано јутрос јединице оружаних снага Азербејџана отвориле интензивну ватру у правцу више јерменских градова користећи артиљерију, великокалибарско и лако стрељачко наоружање, преноси ТАСС.


Влада Јерменије се већ обратила Русији, Организацији уговора о колективној безбедности (ОДКБ) и Савету безбедности УН у вези са сукобима на граници са Азербејџаном, рекао је за ТАСС владин званичник из прес службе.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су јерменске оружане снаге извеле велику саботажу на граници две земље.

- Због хитних мера које су наше јединице предузеле да одмах спрече ове активности, дошло је до оружаног сукоба - наводи се у саопштењу министарства.

Такође је саопштено да је азербејџанска војска претрпела губитке у људству и војној инфраструктури због гранатирања оружаних снага Јерменије, а Јереван није известио о жртвама, али је речено да су сукоби настављени током ноћи, преноси Ројтерс.

Влада у Јеревану саопштила је да ће се позвати на споразум о сарадњи са Русијом и апеловати на ОДКБ, безбедносни блок који предводи Русија, као и Савет безбедности Уједињених нација, пренео је Интерфакс.

Поред руског председника Владимира Путина, јерменски премијер Никол Пашињан позвао је француског председника Емануела Макрона и државног секретара САД Ентонија Блинкена да разговарају о ситуацији.

Блинкен је позвао на хитан прекид непријатељстава за које свака страна окривљује ону другу.

Сукоб је први пут избио крајем 1980-их ,када су јерменске снаге заузеле области у близини Нагорно-Карабаха, међународно признате као територија Азербејџана, али са већинским јерменским становништвом, наводи Ројтерс. Азербејџан је повратио те територије у борбама 2020. године, које су окончане примирјем уз посредовање Русије и повратком хиљада становника у своје домове из којих су побегли.

Лидери обе земље су се од тада неколико пута састајали да би склопили споразум намењен успостављању трајног мира, наводи британска агенција.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".