Краљ Александар Карађорђевић, српски војсковођа у Првом светском рату и ујединитељ Срба, Хрвата и Словенаца, страдао је у Марсељу током званичне посете Француској.

Фото: Архива Новости

 

Атентатор Владо Черноземски, из организације Унутрашње македонске револуционарне организације (ВМРО), усмртио је краља Југославије са четири метка из пиштоља Маузер Ц96, а једним је лакше ранио француског министра иностраних послова Луја Бартуа, који је касније искрварио и такође изгубио живот.

Фото: Архива Новости

 

Сарадници ВМРО-а су биле и усташе, а заједнички су желели да Југославију растуре на Хрватску и Македонију. Међу страним силама, фашистичка Италија је помагала атентаторе, имајући у виду територијалне претензије ка Југославији.

Фото: Г. Чворовић

 

Ово није први покушај атентата на краља Александра, претходно су, тада регента, покушали да убију у Солуну, за шта је пуковник Драгутин Димитријевић Апис осуђен, а касније и погубљен. Други пут је био покушај од стране комуниста након усвајања Видовданског устава 1921. године. Касније, 1933. године, усташки покрет је покушао да изврши атентат на краља приликом посете Загребу, али је успешно спречен од стране југословенске полиције.

Годишњицу је обележио и унук краља Александра, престолонаследник Александар Карађорђевић, наводећи да је његов деда био жртва екстремних идеологија, нацизма и фашизма.

 

 

''Пре тачно 87 година у Марсељу, приликом званичне посете Француској, извршен је атентат на мога деду, Краља Александра Првог.

Као жртва екстремних идеологија нацизма и фашизма, убијен је тадашњи краљ Југославије, а историја како Југославије, тако и целе Европе и света добила потпуно други ток.

Нека је вечна слава Витешком Краљу Александру Првом!”, изјавио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.''

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".