Супротно изјавама из Хрватских железница, Синдикат машиновођа Хрватске тврди да није радила сигнализација на прузи код Новске, где је у петак увече дошло до судара возова у којем су три особе погинуле, а 12 их је повређено.


Председник Синдиката машиновођа је на конференцији за новинаре рекао да изјаве које су се појављивале у медијима не одговарају стварном стању у хрватским железницама поготово кад је реч о инфраструктури.



Далибор Петковић, заменик председника Синдиката машиновођа је изнео детаље рада сигнализација и понашања машиновођа и изнео, како је рекао, необорив доказ онога што се стварно догађало, а то је да је сигнализација била у квару и да је то регистровано на уређајима.

- Процедура каже да ако воз иде и прети несрећа, мора се искључити напон, имали су времена за то. Зашто није покренута процедура ''зауставите све возове''? Зашто није упућен позив машиновођи РДУ-ом? Проћи црвено 100 на сат је као да дођете на семафор, с десне стране видите шлепер али ви идете - то је суицид - рекао је Петковић и додао:

- Машиновођа је управљао возом по процедури ''колодворски размак'' јер је возио 100 км на сат а дозвољено је 120 км на сат, послуживао је ''вожња по налогу''. Зашто је воз отпремљен на пругу на којој се налази други воз а сви су сигнали у квару?
Полицији, казао је, замера што није нашла налог да машиновођа прође на црвено, који је, како тврди, постојао.

- Машиновођа је био наведен да вози по колодворском размаку и да сме да пролази црвене сигнале - рекао је Петковић.

Истиче да у Окучанима возови већ пет дана излазе и улазе на црвено.

- Машиновођа сигурно није прошао два црвена светла и то полиција сада треба да утврди - рекао је Петковић.

До железничке несреће код Новске је дошло у петак око 21.30 сати када се путнички воз забио у теретни који је стајао на прузи. Троје људи је погинуло, међу којима су кондуктер и машиновођа, као и дечак стар 17 година, док је 12 путника повређено.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".