Незванично, број супружника који дођу у цркву са захтевом да њихов брак буде прекинут у готово свим деловима Србије последњих година расте.

Други пут пред олтар жели свега од два до три одсто црквено разведених, односно људи који су добили писмену потврду да више нису венчани јер развод као чин не постоји у цркви.

Ако један од партнера жели развод јер је заволео другу особу, Црква му, као кривцу за разлаз, неће дозволити још једно склапање брака пред олтаром.

Све што је потребно да ураде они који желе и црквено да се разиђу јесте да црквеном суду поднесу молбу за развод брака, приложе црквени извод из књиге венчаних, копију судског развода и да плате таксу.

Фото: Профимедиа

 

Протођакон др Љубомир Ранковић из Епархије шабачке за "Ало!" наводи да се црквени бракови у Србији окончавају експресно, будући да је претходно грађански суд утврдио све чињенице.

"Након што један од завађених супружника преко парохијског свештеника упути захтев црквеном суду своје епархије за развод брака, Црква убрзо шаље другом супружнику доставницу у којој се тражи његова сагласност. Осим тога, од њега се захтева и уверење о томе да ли је ступио у други брак или не", каже Ранковић.

Он објашњава да се црквени бракови углавном окончавају због "неслагања карактера" односно обостраном кривицом супружника. Међутим, дешава се и да супружници уплове у нови грађански брак, а да се претходно нису развели у цркви, што се према православним канонима сматра прељубом.

Фото: Профимедиа

 

"Обред венчања и молитве које свештеници изговарају разликују се у зависности од тога који брак по реду супружници закључују. Други брак који се склапа у цркви пун је покајничких уздаха. Оваквим обредима доминира осећање покајања, па и туге, због претходног венчања које није испунило свој циљ. Због тога се брачне круне, које симболишу ступање у људску и божанску заједницу, користе само приликом првог венчања", објашњава протођакон.

Ипак, уколико претходно црквено разведени партнер поново одлучи да стане пред олтар са особом којој би то био први брак, обред венчања је потпуно исти као и да није било раскида брака пред Богом. Како објашњава протођакон Ранковић, Црква је у том случају благонаклона, јер не жели да том супружнику ускрати благослов који му припада.

Иако нема званичних података колико Срба оконча брак пред Богом, у Шабачкој епархији, која броји 350.000 парохијана, прошле године је у црквама склопљено 1.064 брака, док их је 106 окончано.

БОНУС ВИДЕО:

(Ало)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".