На краљевској турнеји 1994. године принц Чарлс, који је сада постао нови краљ после смрти његове мајке Елизабете II, посетио je Сиднеј у Аустралији када је бивши студент испалио два празна хица из пиштоља у њега док је говорио на церемонији поводом Дана Аустралије. Давид Канг је био камбоџански студент који је скочио из гомиле на око шест метара од принца у Сиднеју и потрчао ка њему.

Студент  је пуцао док је трчао ка принцу који је тада устао да приђе говорници на бини. Али спречио га је у намери тим за обезбеђење, укључујући личног телохранитеља принца Чарлса који је појурио не би ли осигурао безбедност принца од Велса. Телохранитељ је ставио своје тело испред принца Чарлса и показао своју "спремност да ризикује сопствени живот и преузме метак за свог клијента“, рекао је бивши телохранитељ.

Док је Канг јурио ка принцу Чарлсу, његов телохранитељ је гурну принца са пута и оборио Канга на земљу. Други чланови обезбеђења обуздавали су Канга и постарали се да претња буде неутралисана. У то време, Пол Китинг, аустралијски премијер, рекао је да га је "осрамотила" ситуација, али је рекао да то није покушај убиства.

- Мислим да морамо размислити о овоме. Свима нам је непријатно када се било који добар пријатељ Аустралије, било која особа попут ове, увреди на овај начин. Принц Чарлс је добар пријатељ ове земље и према њему треба поступати с поштовањем и достојанством које заслужује добар пријатељ. Његова контрола у датим околностима, мислим, одражава професионални став који има... Оно што је важно забележити у вези с тим је да то није био покушај убиства. То је била политичка демонстрација - рекао је тадашњи премијер Аустралије.

Како се полиција саопштила, атентатор је био фрустриран недостатком медијске пажње за људе попут њега. Наводно је написао око 500 писама о тим људима новинама, црквеним људима и светским лидерима, укључујуц́и председника Клинтона. Канг је послао један принцу Чарлсу и принчев приватни секретар, одговорио је. Током судског поступка на главном суду за прекршаје у Сиднеју, тужилац је рекао:

- У једном писму је навео да је то разлог због којег је спреман да умре. Године 1994. више од 100 абориџина било је заточено у камповима у Порт Хедланду, Западној Аустралији и Сиднеју и били су приморани да тамо остану јер се њихови правни захтеви за статус избеглице провлаче на аустралијским судовима".

Принц Чарлс тада није коментарисао инцидент, а прослава Дана Аустралије је настављена, али господин Фидес је рекао да Чарлс није заборавио на инцидент, посебно с обзиром да су недавно принц Хари и Меган били у турнеји по Аустралији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".