Na kraljevskoj turneji 1994. godine princ Čarls, koji je sada postao novi kralj posle smrti njegove majke Elizabete II, posetio je Sidnej u Australiji kada je bivši student ispalio dva prazna hica iz pištolja u njega dok je govorio na ceremoniji povodom Dana Australije. David Kang je bio kambodžanski student koji je skočio iz gomile na oko šest metara od princa u Sidneju i potrčao ka njemu.

Student  je pucao dok je trčao ka princu koji je tada ustao da priđe govornici na bini. Ali sprečio ga je u nameri tim za obezbeđenje, uključujući ličnog telohranitelja princa Čarlsa koji je pojurio ne bi li osigurao bezbednost princa od Velsa. Telohranitelj je stavio svoje telo ispred princa Čarlsa i pokazao svoju "spremnost da rizikuje sopstveni život i preuzme metak za svog klijenta“, rekao je bivši telohranitelj.

Dok je Kang jurio ka princu Čarlsu, njegov telohranitelj je gurnu princa sa puta i oborio Kanga na zemlju. Drugi članovi obezbeđenja obuzdavali su Kanga i postarali se da pretnja bude neutralisana. U to vreme, Pol Kiting, australijski premijer, rekao je da ga je "osramotila" situacija, ali je rekao da to nije pokušaj ubistva.

- Mislim da moramo razmisliti o ovome. Svima nam je neprijatno kada se bilo koji dobar prijatelj Australije, bilo koja osoba poput ove, uvredi na ovaj način. Princ Čarls je dobar prijatelj ove zemlje i prema njemu treba postupati s poštovanjem i dostojanstvom koje zaslužuje dobar prijatelj. NJegova kontrola u datim okolnostima, mislim, odražava profesionalni stav koji ima... Ono što je važno zabeležiti u vezi s tim je da to nije bio pokušaj ubistva. To je bila politička demonstracija - rekao je tadašnji premijer Australije.

Kako se policija saopštila, atentator je bio frustriran nedostatkom medijske pažnje za ljude poput njega. Navodno je napisao oko 500 pisama o tim ljudima novinama, crkvenim ljudima i svetskim liderima, uključujući predsednika Klintona. Kang je poslao jedan princu Čarlsu i prinčev privatni sekretar, odgovorio je. Tokom sudskog postupka na glavnom sudu za prekršaje u Sidneju, tužilac je rekao:

- U jednom pismu je naveo da je to razlog zbog kojeg je spreman da umre. Godine 1994. više od 100 aboridžina bilo je zatočeno u kampovima u Port Hedlandu, Zapadnoj Australiji i Sidneju i bili su primorani da tamo ostanu jer se njihovi pravni zahtevi za status izbeglice provlače na australijskim sudovima".

Princ Čarls tada nije komentarisao incident, a proslava Dana Australije je nastavljena, ali gospodin Fides je rekao da Čarls nije zaboravio na incident, posebno s obzirom da su nedavno princ Hari i Megan bili u turneji po Australiji.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".