Преживели су принудно слетање параглајдером на планинску врлет, повређени скоро две ноћи провели у недођији 30-так сати без хране и воде, изложени “шибању” ветрова, јакој киши и муњама.

Имали су срећу да у Служби заштите Бар ради храбри људи, великог срца који су кренули да их траже иако је потрага била обустављена због лоших временских услова. Двојици параглајдериста и судбина је била наклоњена да параглајдинг уочи Баранка Тијана Меховић која је драгоцене информације дала припадницима Службе заштите и спашавања.

Туриста из Немачке Штефан Хајман (45) који је један дан и скоро две ноћи провео на неприступачном терену на планини Врсути због природе повреда упућен је из Опште болнице Бар у Клинички центар Црне Горе.

- Након што је одрађена дијагностика у општој болници Бар пацијент је упућен у Клинички центар Црне Горе. Има преломе пршљенова и контузију плућа - казао је за "Новости" директор Опште болнице Бар др Игор Каришик,

Према речима др Каришика, у Општој болници Бар је задржан руски држављанин А.М. који има преломе петних костију, и повреду пршљена.

Руски државаљанин А.М. управљао је двоседом параглајдером којим су полетели у четвртак око 18 часова, са врха Врсуте (1.183 метара надморске висине).

Подсетимо, драма на планини Врстути где се у петак цели дан трагало за двојицом параглајериста окончана је срећно и обојица су пронађени у свесном стању, након што су око 30 сати провели у врлетима планине изнад Бара. Двојица страних држављана су током спуштања параглајдером услед јаког ветра мимо њихове воље "приземљени" у планинске врлети где су провели на неприступачном терену 30–так сати.

Пронашли су их припадници Службе заштите и спашавања Бар и евакуисали уз помоћ полиције, око три сата у ноћи између петка и суботе по неповољним временских условима праћеним јакм кишом, ветром и муњама.

Фото: Служба заштите Бар

 

Пронађени су пола сата пре поноћи, на око 100 метара од места на врху Врсуте (1.183 м.н.в). Иако је целодневна потрага била обустављена око 19 часова због лоших временских услова и магле која је сужавала видна поља, припадници Службе заштите и спашавања Бар Ацо Вулевић и Драган Радановић кренули су у петак вече око 23 сата пут врха Врсуте.

Уз велику храброст ватрогасаца, двојица параглајдериста су имали и срећу што је Барака случајно видела у ком правцу је летео параглајдинг.

- У току ове акције спасавања примали смо информације које су сужавале подручје претраге. У петак вече добили смо информацију чији садржај се подударао са информацијама о лету параглајдера. У име Службе заштите и спашавања захваљујемо се суграђанки Тијани Меховић која нам је описала где је видела параглајдер, казао је Вулевић за Новости.

Успели су да их пронађу. Ацу и Драгану у помоћ је притекло још 10 колега ватрогасаца и четири полицајца. Акција спашавања је окончана око 3:30 када су двојицу повређених параглајдериста преузеле екипе Хитне помоћи Бар.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".