Preživeli su prinudno sletanje paraglajderom na planinsku vrlet, povređeni skoro dve noći proveli u nedođiji 30-tak sati bez hrane i vode, izloženi “šibanju” vetrova, jakoj kiši i munjama.

Imali su sreću da u Službi zaštite Bar radi hrabri ljudi, velikog srca koji su krenuli da ih traže iako je potraga bila obustavljena zbog loših vremenskih uslova. Dvojici paraglajderista i sudbina je bila naklonjena da paraglajding uoči Baranka Tijana Mehović koja je dragocene informacije dala pripadnicima Službe zaštite i spašavanja.

Turista iz Nemačke Štefan Hajman (45) koji je jedan dan i skoro dve noći proveo na nepristupačnom terenu na planini Vrsuti zbog prirode povreda upućen je iz Opšte bolnice Bar u Klinički centar Crne Gore.

- Nakon što je odrađena dijagnostika u opštoj bolnici Bar pacijent je upućen u Klinički centar Crne Gore. Ima prelome pršljenova i kontuziju pluća - kazao je za "Novosti" direktor Opšte bolnice Bar dr Igor Karišik,

Prema rečima dr Karišika, u Opštoj bolnici Bar je zadržan ruski državljanin A.M. koji ima prelome petnih kostiju, i povredu pršljena.

Ruski državaljanin A.M. upravljao je dvosedom paraglajderom kojim su poleteli u četvrtak oko 18 časova, sa vrha Vrsute (1.183 metara nadmorske visine).

Podsetimo, drama na planini Vrstuti gde se u petak celi dan tragalo za dvojicom paraglajerista okončana je srećno i obojica su pronađeni u svesnom stanju, nakon što su oko 30 sati proveli u vrletima planine iznad Bara. Dvojica stranih državljana su tokom spuštanja paraglajderom usled jakog vetra mimo njihove volje "prizemljeni" u planinske vrleti gde su proveli na nepristupačnom terenu 30–tak sati.

Pronašli su ih pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar i evakuisali uz pomoć policije, oko tri sata u noći između petka i subote po nepovoljnim vremenskih uslovima praćenim jakm kišom, vetrom i munjama.

Foto: Služba zaštite Bar

 

Pronađeni su pola sata pre ponoći, na oko 100 metara od mesta na vrhu Vrsute (1.183 m.n.v). Iako je celodnevna potraga bila obustavljena oko 19 časova zbog loših vremenskih uslova i magle koja je sužavala vidna polja, pripadnici Službe zaštite i spašavanja Bar Aco Vulević i Dragan Radanović krenuli su u petak veče oko 23 sata put vrha Vrsute.

Uz veliku hrabrost vatrogasaca, dvojica paraglajderista su imali i sreću što je Baraka slučajno videla u kom pravcu je leteo paraglajding.

- U toku ove akcije spasavanja primali smo informacije koje su sužavale područje pretrage. U petak veče dobili smo informaciju čiji sadržaj se podudarao sa informacijama o letu paraglajdera. U ime Službe zaštite i spašavanja zahvaljujemo se sugrađanki Tijani Mehović koja nam je opisala gde je videla paraglajder, kazao je Vulević za Novosti.

Uspeli su da ih pronađu. Acu i Draganu u pomoć je priteklo još 10 kolega vatrogasaca i četiri policajca. Akcija spašavanja je okončana oko 3:30 kada su dvojicu povređenih paraglajderista preuzele ekipe Hitne pomoći Bar.

(Novosti)

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".