15.марта 1977. године у тадашњем Титограду букнуо је пожар у једној згради, а када су ватрогасци дошли на лице места, затекли су стравичан призор

- На неком старом, расходованом каучу, на којем је догоревао шут, папир, крпе и летве, лежало је готово угљенисало тело детета на којем су се јасно разазнавале још само црвене ципелице на ногама. Завијање ватрогасних сирена и вриска престрављених људи, посебно избезумљених мајки, које су тражиле и дозивале своју децу, пренули су и Живка Вујошевића, мирног и угледног поштанског службеника, који је становао одмах иза угла, у улици Васа Раичковића.

- Истрчао је на улицу и схватио да се догодило нешто страшно. Не питајући никога шта је било, у магновењу је прелетио погледом и кад међу уплашеном и уплаканом децом није угледао своју четири и по године стару мезимицу Љиљану, понесен црним слутњама, са ледом око срца, потрчао је и два пута обишао зграду у очајничкој нади да ће наћи дете - описује овај несрећан догађај Будо Симоновић, а преноси Дан.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

- Није га нашао. Обамро и већ сасвим малаксао од страха, кренуо је и он ка месту ужаса око којег се у очајању тискала пренеражена маса. Чим му је полиција омогућила да види унакажено тело малене жртве, ојађени отац, иако већ готово слеп од бола и туге, препознао је црвене ципелице своје ћеркице и схватио да је више нема… - пише Симоновић.

Како се убрзо испоставило, овај монструозни злочин починио је Драгиша Ристић, радник из Трговишта код Књажевца. затекли су га како спава, а трагови на његовој одећи несумњиво су указивали на злочин који је починио,а који је убрзо и сам признао.

- Језиву причу, како је и зашто усмртио девојчицу, која је била тек закорачила у пету годину живота, поновио је потом до речи и на два саслушања пред истражним судијом, а слику стравичног злочина су употпунили они који су се тога дана са њим сретали и на овај или онај начин дружили. Након четири дана јавног суђења, на којем је Ристића заступао адвокат Јанко Дучић из Београда, пошто нико од црногорских адвоката није прихвати да брани човјека који је могао тако злотворски одузети живот недужном детету, суд је 26. маја 1977. Ристића осудио на смртну казну стрељањем, која је извршена 29. јануара 1981.

Он је казну три и по године одлагао разним правним лековима, али је она на крају извршена. Ристић је у једном тренутку покушао и да побегне са цимером из затвора, а током полицијске потере за њима, која је трајала шест дана, страдао је двадесетшестогодишњи полицајац Предраг Ивановић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".