Само што је преузео титулу монарха Уједињеног Краљевства, краљ Чарлс ИИИ (73) сусрео се са озбиљним гласинама о његовом нарушеном здравственом стању. Наиме, на интернету се након појављивања слике његових руку повела расправа да ли је нови владар Британије болестан. 

Овим поводом огласио се и угледни доктор Герет Нај, пише Дејли стар.

Доктор Нај, виши предавач на Универзитету у Честеру дао је своје мишљење о његовом здрављу и истакао да "многа стања" могу довести до отечених прстију. 

Једно од могућих стања може бити едем или задржавање течности. Нај напомиње да је едем стање у коме тело почиње да задржава течност у удовима, обично ногама и глежњевима, али и у прстима, што доводи до њиховог отицања. 

Доктор је рекао да је едем уобичајено стање и углавном погађа људе старије од 65 година јер је ограничена способност контроле течности.

Као другу могућност, доктор наводи артритис.

- Артритис је још једно уобичајено стање код старијих од 60 година. Често погађа зглоб палца или зглобове прстију. Прсти обично постају укочени, болни и отечени и, иако лекови могу да помогну у ублажавању бола, оток може да остане - објашњава доктор Нај.

Поред ова два најчешћа облика, постоји још неколико мање уобичајених могућности. 

- Неуобичајени узроци могу да укључују исхрану са високим садржајем соли која доводи до задржавања течности, а такође се дешава да лекови за повишени притисак имају нуспојаве као што је отицање зглобова - објаснио је.

Али, упркос овим потенцијаним узроцима, доктор Нај сматра да не постоји реалан разлог за збринутост за здравље краља Чарлса.

- Сигурно нема разлога за бригу за здравствено стање краља, отечени прсти су највероватније знак његових година - закључује доктор.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".