Samo što je preuzeo titulu monarha Ujedinjenog Kraljevstva, kralj Čarls III (73) susreo se sa ozbiljnim glasinama o njegovom narušenom zdravstvenom stanju. Naime, na internetu se nakon pojavljivanja slike njegovih ruku povela rasprava da li je novi vladar Britanije bolestan. 

Ovim povodom oglasio se i ugledni doktor Geret Naj, piše Dejli star.

Doktor Naj, viši predavač na Univerzitetu u Česteru dao je svoje mišljenje o njegovom zdravlju i istakao da "mnoga stanja" mogu dovesti do otečenih prstiju. 

Jedno od mogućih stanja može biti edem ili zadržavanje tečnosti. Naj napominje da je edem stanje u kome telo počinje da zadržava tečnost u udovima, obično nogama i gležnjevima, ali i u prstima, što dovodi do njihovog oticanja. 

Doktor je rekao da je edem uobičajeno stanje i uglavnom pogađa ljude starije od 65 godina jer je ograničena sposobnost kontrole tečnosti.

Kao drugu mogućnost, doktor navodi artritis.

- Artritis je još jedno uobičajeno stanje kod starijih od 60 godina. Često pogađa zglob palca ili zglobove prstiju. Prsti obično postaju ukočeni, bolni i otečeni i, iako lekovi mogu da pomognu u ublažavanju bola, otok može da ostane - objašnjava doktor Naj.

Pored ova dva najčešća oblika, postoji još nekoliko manje uobičajenih mogućnosti. 

- Neuobičajeni uzroci mogu da uključuju ishranu sa visokim sadržajem soli koja dovodi do zadržavanja tečnosti, a takođe se dešava da lekovi za povišeni pritisak imaju nuspojave kao što je oticanje zglobova - objasnio je.

Ali, uprkos ovim potencijanim uzrocima, doktor Naj smatra da ne postoji realan razlog za zbrinutost za zdravlje kralja Čarlsa.

- Sigurno nema razloga za brigu za zdravstveno stanje kralja, otečeni prsti su najverovatnije znak njegovih godina - zaključuje doktor.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".