Краљица  Елизабета II прославила је ове године платинасти јубилеј владавине, а за својих 70 година она је значајно утицала на живот људи у Британији.

Елизабета је била старија ћерка принца Алберта, војводе од Јорка, и његове жене, леди Елизабет Бовес-Лајон, која је позната и као краљица мајка. Као дете млађег сина краља Џорџа В, млада Елизабета није имала много изгледа да ступи на престо све док њен ујак Едвард VIII (касније војвода од Винџора) није абдицирао у корист њеног оца 11. децембра 1936. њен отац је постао краљ Џорџ VI и она је постала претпостављена наследница.

Принцезино образовање надгледала је њена мајка, која је своје ћерке поверила гувернанти Марион Крафорд. Током Другог светског рата она и њена сестра, принцеза Маргарет Роуз, провеле су велики део свог времена безбедно далеко од рата и одвојене од својих родитеља, живећи углавном у замку Балморал у Шкотској и у Краљевској ложи, Винџору и замку Виндзор.

Фото: Профимедиа

 

Почетком 1947. године, принцеза Елизабета је отишла са краљем и краљицом у Јужну Африку. Након њеног повратка, објављена је њена веридба са њеним даљим рођаком, поручником Филипом Моунтбатеном из Краљевске морнарице, бившим принцом Филипом од Грчке и Данске.

Венчање је обављено у Вестминстерској опатији 20. новембра 1947. Уочи венчања њен отац, краљ, доделио је младожењи титуле војводе од Единбурга, грофа од Мерионета и барона Гринича. Населили су се у Кларенс хауса у Лондону. Њихово прво дете, принц Чарлс (Чарлс Филип Артур Џорџ), рођен је 14. новембра 1948. у Бакингемској палати.

У лето 1951. године здравље краља Џорџа VI је озбиљно нарушено, а принцеза Елизабета га је представљала на "Trooping the Color" и у разним другим државним приликама. Она и њен муж су 7. октобра кренули на веома успешну турнеју по Канади и Вашингтону.

После Божића у Енглеској, она и војвода су у јануару 1952. године кренули на турнеју по Аустралији и Новом Зеланду, али на путу, у Сагани, до њих је стигла вест о краљевој смрти 6. фебруара 1952. године.

Елизабета, сада краљица, одмах је одлетела назад у Енглеску. Прва три месеца њене владавине, период пуне жалости за њеним оцем, провела је у релативној повучености, али у лето, након што се преселила из Кларенс хауса у Бекингемску палату, преузела је рутинске дужности суверена и извршила своје прво државно отварање парламента 4. новембра 1952. године.

Фото: Профимедиа

 

Њено крунисање је одржано у Вестминстерској опатији 2. јуна, 1953. године Почевши од новембра 1953. године, краљица и војвода од Единбурга су направили шестомесечну турнеју око света Комонвелта, која је укључивала прву посету Аустралији и Новом Зеланду од стране владајућег британског монарха.

Године 1957. након државних посета разним европским нацијама, она и војвода су посетили Канаду и Сједињене Државе, да би 1961. године направила прву британску краљевску турнеју по Индијском потконтиненту у последњих 50 година, а такође је била и први владајући британски монарх који је посетио Јужну Америку (1968.) и земље Персијског залива (1979.). Током свог „Сребрног јубилеја“ 1977. године, председавала је на банкету у Лондону којем су присуствовали лидери 36 чланица Комонвелта, путовала је по целој Британији и Северној Ирској, и гостовала у иностранству у Јужном Пацифику и Аустралији, у Канади и у Кариби.

По ступању краљице Елизабете, њен син принц Чарлс постао је наследник, именован је за принца од Велса 26. јула 1958. године. Остала краљичина деца била су принцеза Ана (Anne Elizabeth Alice Louise), рођена 15. августа 1950. године, која је постала краљевска принцеза 1987. године, Принц Ендру (Andrew Albert Christian Edwardд), рођен 19. фебруара 1960. године, постао је војвода од Јорка 1986. године и принц Едвард (Edward Anthony Richard Louis), рођен 10. марта 1964. године, који је постао гроф од Весекса. Сва ова деца имају презиме „од Винџора“. Елизабетино прво унуче (син принцезе Ане) рођено је 15. новембра 1977. године.

Фото: Профимедиа

Чинило се да је краљица све свеснија модерне улоге монархије, дозвољавајући, на пример, телевизијски приказ породичног живота краљевске породице 1970. године и одобравајући формални раскид брака своје сестре 1978. године.

Међутим, током 1990-их, краљевска породица се суочила са низом изазова. Наиме, 1992. година је година коју је Елизабета називала annus horribilis краљевске породице, принц Чарлс и његова супруга Дајана, принцеза од Велса, раздвојили су се, као и принц Ендрју и његова супруга Сара, војвоткиња од Јорка.

Осим тога, како се земља борила са рецесијом, расла је огорченост због начина живота чланова краљевске породице, а 1992. године Елизабета је, иако лично ослобођена, пристала да плаћа порез на свој приватни приход.

Раздвајање и каснији развод (1996) Чарлса и изузетно популарне Дајане додатно су нарушили подршку краљевској породици, коју су неки сматрали застарелом и безосећајном.

Критике су се појачале након Дајанине смрти 1997. године, посебно након што је Елизабета у почетку одбила да дозволи да се национална застава на пола копља вијори изнад Бакингемске палате.

У складу са својим ранијим покушајима да модернизује монархију, краљица је касније настојала да представи мање загушљиву и мање традиционалну слику монархије. Ови покушаји су наишли на различит успех.

Елизабета је 2002. године прославила је 50 година на трону. У оквиру њеног „Златног јубилеја“, догађаји су одржани широм Комонвелта, укључујући неколико дана свечаности у Лондону. Прославе су донекле умањене смрћу Елизабетине мајке и сестре раније ове године.

Почевши од друге половине прве деценије 21. века, углед краљевске породице у јавности се опоравио, па је чак и Чарлсов брак са Камилом Паркер из 2005. године наишао на велику подршку Британаца.

У априлу 2011. године Елизабет је предводила породицу на прослави венчања принца Вилијама од Велса, старијег сина Чарлса и Дајане — и Кетрин Мидлтон. Следећег месеца је надмашила Џорџа III и постала други најдуже владајући монарх у британској историји, иза Викторије.

Такође у мају, Елизабета је отпутовала на историјско путовање у Ирску, поставши и први британски монарх који је посетио Ирску републику и први који је крочио у Ирску од 1911. године.

Фото: Танјуг/АП

 

Елизабета је 2012. прославила свој „Дијамантски јубилеј“, обележавајући 60 година на престолу. Она је 9. септембра 2015. надмашила Викторијин рекорд владавине од 63 године и 216 дана.

У августу 2017. године, принц Филип се званично повукао из јавног живота, иако се након тога периодично појављивао на званичним ангажманима. У међувремену, Елизабета је почела да смањује своје службене обавезе, пребацујући неке дужности на принца Чарлса и друге старије чланове краљевске породице, иако се број резервних играча смањио када је Чарлсов млађи син, принц Хари, војвода од Сасекса, и његова супруга Меган, војвоткиња од Сасекса, контроверзно одлучила да одустане од своје краљевске улоге у марту 2020. године.

Током овог периода, интересовање јавности за краљицу и краљевску породицу порасло је као резултат широке популарности "The Crown", Нетфликс телевизијске серије о Винџорима која је дебитовала 2016. године. Филип, који је био Елизабетин муж више од седам деценија, умро је у априлу 2021. На њихову 50. годишњицу брака, 1997, Елизабет је рекла за Филипа:

- Он је, једноставно, био и остао моја снага све ове године.

Познато је да Елизабета фаворизовала једноставност у животу, а такође је познато да се озбиљно и информисано интересовала за владине послове, поред традиционалних и церемонијалних дужности. Приватно, постала је страствени љубитељ коња, она је држала тркачке коње, често посећивала трке и ергеле у Кентакију у Сједињеним Државама. Њен финансијски и имовински посед учинили су је једном од најбогатијих жена на свету.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Војна парада у Лондону у част јубилеја краљице Елизабете

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".