У изборној трци за нови сазив парламента, који броји укупно 329 посланичких места, бориће се 3.249 кандидата који представљају 21 коалицију и 109 политичких странака.

Гласање ће наџирати око 1.800 страних посматрача, а изборни процес је организован уз појачане мере безбедности, преноси агенција Анадолија.

Припадници ирачких снаге безбедности, Ирачани у дијаспори и затвореници гласали су у петак.

Избори су првобитно планирани за 2022. годину, али су расписани раније након масовних антивладиних протеста који су избили 2019. године због дубоко укорењене корупције и лоших јавних услуга.

Данашњи избори су пети од 2003. године и америчке инвазије којом је срушен режим бившег иранског председника Саддама Хушеина.

Многи Ирачани су рекли да неће гласати, пошто сматрају да им етаблиране странке неће донети бољи живот.

Очекује се да ће партије шиитске већине остати на власти, као што је то случај откако је 2003. године свргнута сунитска влада Садама Хусеина.

Ирак је безбеднији него што је био годинама, а насиље је мање присутно откако је 2017. године поражена Исламска држава уз помоћ међународне војне коалиције и Ирана, наводи Анадолија.

Међутим, ендемска корупција и лоше управљање довели су до тога да су, у земљи која има око 40 милиона становника, многи људи без посла, а недостају им и здравствена заштита, образовање и струја.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".