Лиз Трас је званично постала 56. премијерка Велике Британије након што је Борис Џонсон дао оставку, а краљица је од ње затражила да формира владу.

Новопостављени премијер изашао је из монархове резиденције Балморал у Шкотској након што је завршио примопредају власти - процес познат као 'љубљење руку'. 

Фото: Танјуг/АП

 

- Краљица је данас примила посланицу Елизабет Трас и затражила од ње да формира нову владу. Госпођа Трас је прихватила понуду Њеног Величанства и пољубила руке након именовања за премијера и првог господара трезора - наводи се у саопштењу Бакингемске палате.

Трас ће имати мало времена за славље јер мора да се врати у Лондон и именује свој кабинет. Њу чека тежак посао, а први задатак јој је осимшљање плана за сузбијање растућих рачуна за електричну енергију. 

Фото: Танјуг/АП

 

Очекује се да ће она ограничити просечан рачун за домаћинство на 2.500 фунти годишње - са трошковима који ће се додатно надокнадити задржавањем 400 фунти који су већ били ангажовани.

Пре Лиз Трас, у посети краљици био је и одлазећи премијер, Борис Џонсон. Медији пишу да се он у краљичиној резиденцији задржао око 40 минута. 

Фото: АП

 

Како се наводи, краљица је прихватила његову оставку. 

Џонсон је јутрос последњи пут изашао из Даунинг стрита и обратио се нацији. Он је истакао да је "завршио Брегзит" и надгледао процес најбржег увођења вакцине против вируса корона.

Фото: Танјуг/АП

 

Поред тога, рекао је да је његова политика земљи дала економску снагу, што ће помоћи људима да преброде енергетску кризу.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Лиз Трас код краљице Елизабете - званично именована за премијера Велике Британије

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".