Министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас, за коју се очекује да сутра буде именована за премијера, изјавила је да ће већ у првој седмици на власти покренути акцију с циљем решавања проблема раста цена рачуна за струју и како би се повећале залихе енергената.


Очекује се да владајућа Конзервативна партија сутра именује Трас за свог новог лидера и премијерку, у време када се држава суочава са могућом дуготрајном рецесијом, великом инфлацијом и незадовољством радника, наводи Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

У колумни у "Сандеј телеграфу", Трас је рекла да разуме колико потешкоћа изазивају цене трошкова живота за Британце и додала је да ће предузети "одлучну акцију да омогући породицама и фирмама да прогурају кроз ову и следећу зиму".

"Сандеј тајмс" цитира изворе у Министарству финансија који кажу да би њен план могао да лако пређе 100 милијарди фунти (115 милијарди долара), од чега би већина била придодата задуживању државе.

Гостујући на Би-Би-Сију (ББЦ), Трас је одбила да говори о детаљима планова, уз образложење да није примерено да се улази у њену стратегију пре него што преузме функцију председника владе.

Фото: Танјуг/АП

 

У "Телеграфу" је навела да ће њен приступ бити двострук: покренуће хитну акцију за решавање кризе око трошкова живота, као и план за постизање економског раста.

Такође, план јој је да формира Веће економских саветника, како би добила најбоље идеје за привреду.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".