Кровне организације српског народа у Републици Српској, Федерацији БиХ, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Македонији, Румунији, Мађарској и Албанији, окупљене у саборној Светосавској лаври у манастиру Милешева ради промовисања заједништва, неговања историје, традиције и културе српског народа, уз благослов епископа милешевског Атанасија, усвојиле су Милешевску изјаву.


Овом Изјавом организације српског народа из земаља региона обавезују се да ће чувати народно јединство и радити на унапређивању међусобних односа и веза са матичном државом поштујући универзалне вредности у области заштите људских права и основних слобода.

У Изјави се истиче да је српски народ у земљама региона аутохтон и живи у миру на свом вековном простору поштујући међународно признати статус домицилних држава.

Наводи се да, ма где се налазио, српском народу је неопходно јединство које ће спречити његову етничку, језичку, верску и културолошку подељеност.

- Ради сопственог напретка, снажно се ослањајући на матичну државу свих Срба Републику Србију радићемо на јачању међусобних веза кроз економску, научну и културну сарадњу - наводи се у Изјави усвојеној на Конференцији српских националних организација из земаља региона у манастиру Милешева, пренела је РТРС.

У Изјави се истиче да безбедносна несигурност српског народа и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији угрожава нормалан живот свих грађана у Покрајини и прети ескалацијом са несагледивим последицама.

- Забринути због нестабилности, Срби у региону биће у сваком тренутку уз своју матичну државу и њено руководство. Шаљемо подршку Србима на Косову и Метохији молећи се да у суровим околностима сачувају мир, своје породице и вековна огњишта. Ваша браћа и сестре из региона биће увек са вама - пише у Милешевској изјави.

Додаје се да ће, стављајући добробит и сигурност српског народа изнад свих других интереса, заступати државну политику Србије засновану на Уставу и међународном јавном праву са највећом одлучношћу, непрестано и неодступно, привржени поштовању начела правде и родољубља, не угрожавајући права ни једног народа или државе било где у свету.

- Као што је то увек било, судбина наше Србије биће и наша судбина. Тако нам Бог помогао - наводи се у Изјави потписаној у манастиру Милешева.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".