Име наследника Бориса Џонсона на челу британске владајуће Конзервативне партије и месту премијера биће саопштено сутра, након објављивања резултата унутарпартијског гласања за једног од два кандидата - бившег министра финансија Ришија Сунака и актуелне министарке спољних послова Лиз Трас.


Конзерватици ће сутра објавити резултате гласања, а кандидат који постане нови лидер странке аутоматски постаје премијер.

Досадашњи британски премијер Борис Џонсон требало би наредног дана да преда оставку краљици Елизабети Другој, након чега ће она званично именовати његовог наследника.

Ове године биће прекршена традиција да нови премијер буде позван на састанак са краљицом у Бакингемску палату у Лондону јер ће га она, како је најављено, због потешкоћа са кретањем примити у замку Балморал у Шкотској, преноси Би-Би-Си.

Фото: Профимедиа

 


До смене на челу конзервативаца долази након што је Џонсон 7. јула поднео оставку.

Претходно је оставке поднело више од 50 министара и осталих чланова његове владе.

Џонсон је месецима био на удару опозиције, али и представника сопствене партије због начина на који се земља борила пртив пандемије корона вируса, пораста трошкова живота, а поготово након што су процурели снимци са приватних забава у Даунинг стриту у време када је на снази био карантин због пандемије корона вируса.

Фото: Профимедиа

 


Серију оставки чланова владе, међутим, покренуо је скандал заменика шефа посланичког клуба Конзервативне странке у доњем дому парламента Криса Пинчера, који је поднео оставку пошто је признао да се напио у једном лондонском приватном клубу, а затим сексуално узнемиравао двојицу мушкараца.

Ако нови премијер одлучи да не распише превремене изборе, следећи редовни избори битће одржани најкасније у јануару 2025. године.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".