Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras, za koju se očekuje da sutra bude imenovana za premijera, izjavila je da će već u prvoj sedmici na vlasti pokrenuti akciju s ciljem rešavanja problema rasta cena računa za struju i kako bi se povećale zalihe energenata.


Očekuje se da vladajuća Konzervativna partija sutra imenuje Tras za svog novog lidera i premijerku, u vreme kada se država suočava sa mogućom dugotrajnom recesijom, velikom inflacijom i nezadovoljstvom radnika, navodi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

 

U kolumni u "Sandej telegrafu", Tras je rekla da razume koliko poteškoća izazivaju cene troškova života za Britance i dodala je da će preduzeti "odlučnu akciju da omogući porodicama i firmama da proguraju kroz ovu i sledeću zimu".

"Sandej tajms" citira izvore u Ministarstvu finansija koji kažu da bi njen plan mogao da lako pređe 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od čega bi većina bila pridodata zaduživanju države.

Gostujući na Bi-Bi-Siju (BBC), Tras je odbila da govori o detaljima planova, uz obrazloženje da nije primereno da se ulazi u njenu strategiju pre nego što preuzme funkciju predsednika vlade.

Foto: Tanjug/AP

 

U "Telegrafu" je navela da će njen pristup biti dvostruk: pokrenuće hitnu akciju za rešavanje krize oko troškova života, kao i plan za postizanje ekonomskog rasta.

Takođe, plan joj je da formira Veće ekonomskih savetnika, kako bi dobila najbolje ideje za privredu.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".