Чињеница коју многи заборављају је колико је квалитет спавања важан за здравље.

То потврђују и бројна истраживања која су дошла до истог закључка: више од 70 одсто срчаних и можданих удара би могло да буде спречено, под условом да људи спавају колико је потребно.

Фото: Пиксабај

 

 

Истраживачи су током десет година пратили 7.203 здравих људи, старијих од 50 година, оценивши их од нула до пет, за дужину и квалитет сна.

Већина је добила три или четири. Само један од десет је имао највише оцене.

Ризик од срчаног и можданог удара био је 75 посто мањи, код оних који су били најодморнији, него код најуморнијих.

Опасност је пала за 22 процента, са сваким повец́ањем поена за спавање, саопштено је на састанку Европског кардиолошког друштва у Барселони.

Резултати су навели научнике да траже више информација о спавању.

Фото: Профимедиа

 

 

Доктор Абоубакари Намбиема, са француског Националног института за здравље и медицинска истраживања каже да је потребна вец́а свест о важности доброг сна за одржавање здравог срца.

Професор Џејмс Лејпер, из Британске фондације за срце сматра да добар сан омогуцћава телу да се одмори, што опушта крвне судове и смањује крвни притисак.

Међутим, постоје и други начини на које лош сан може повецћати ризик од срчаних болести или можданог удара, укључујуцћи повецћање упале и утицај на подручје мозга, које контролише нивое хормона стреса.

Фото: Архива Новости

 

 

– Механизам је, по мом мишљењу, абнормална активација одговора на стрес као резултат потребе да се превазиђе недостатак сна. Оно што знамо је да тада имате повишен крвни притисак, измењене имунолошке реакције, упалу, што дугорочно може довести до вецћег ризика од можданог и срчаног удара – поручио је професор Расел Фостер.

(Објектив)

БОНУС ВИДЕО:

Погледајте како је грађена болница "Дедиње ИИ"

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".