Ако се трудите да заспите, нисте једини. Бројне познате личности имају исти проблем. Џенифер Анистон, говорила је својевремено о својим искуством са несаницом и признала да је проблем са спавањем знатно утицао на њен живот. Довољна количина сна је неопходна за добро здравље, и ту нема дискусије.

Чланак који је објавила " Америчка национална медицинска библиотека" наводи хипертензију, гојазност, депресију и повец́ан ризик од срчаних болести као неке од кумулативних ефеката поремец́аја спавања. Истраживања су истакла да и прекомерно спавање, дуже од девет сати, може да буде повезано са здравственим проблемима, укључујуц́и дијабетес и болести срца.

Фото: Профимедиа

 

 

Одраслим особама између 18 и 64 године потребно је седам до девет сати сна по ноц́и“, саветује Фондација за спавање, напомињуц́и да старијима од 65 година треба седам до осам сати сна.

- Уобичајени поремец́аји спавања попут несанице, синдрома немирних ногу, нарколепсије и апнеје у сну могу утицати на сваки аспект живота, укључујуц́и школски и радни учинак, размишљање, ментално здравље, тежину, развој дијабетеса и срчаних болести, упозорава Кливлендска клиника.

Рутине пре спавања могу бити изузетно ефикасне као помоћ за лакши сан, а ушушкавање уз шољицу чаја, је једна од најчешћих. Камилица је популаран избор, али постоје и друге опције.

- Ако ван цветни чајеви не пријају, пробајте чај од хмеља, валеријане и зелени чај без кофеина, каже стручњак за чај Ешли Хејвуд и упозорава да испијање биљног чаја може бити погрешан корак када је у питању ноц́но спавање.

Фото: Профимедиа

 

 

- Нису сви биљни чајеви погодни за спавање. Постоји погрешно уверење да биљни чајеви не садрже кофеин. Неки биљни чајеви могу да садрже и гуарану и гинго, који подижу енергију, тврди она,

Још један потенцијални проблем са испијањем чаја пре спавања је тај што ц́ете можда морати да устанете током ноц́и каок бисте ишлиу тоалет.

- Ако имате тенденцију да мокрите више пута током ноц́и, најбоље је да попијете чај одмах после вечере — најмање два сата пре него што легнете у кревет“, каже Хејвуд. "Ово даје вашем телу времена да апсорбује и обради својства умирујуц́е биљке, а такође и избаци течност пре него што заспите, тврди она.

(Лепа&Срећна)

БОНУС ВИДЕО:

НАПРАВИТЕ ЛЕЖЕРНЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Идеална фризура за летње дане

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".