Стотине присталица ал-Садра упале су у Палату Републике и сукобиле се са безбедносним снагама, а у целој земљи уведен је полицијски час.

Садр је рекао да је започео штрајк глађу у знак протеста због употребе оружја са свих страна.

Током највећих сукоба у последњих неколико година, чуле су се експлозије и пуцњи из митраљеза, а на небу изнад Зелене зоне, у којој се налази седиште владе и страних амбасада, видела се муниција за праћење, преноси Ројтерс.

Демонстранти су ужадима уклонили баријере испред владине палате и пробили капије палате, наводи АП.

Многи су улетели у раскошне салоне и мермерне сале палате где се окупљају ирачки лидери и стране званице.

Ирачка војска увела је полицијски час у целој земљи, а вршилац дужности премијера привремено је обуставио одржавање седница владе, као одговор на насиље.

Према наводима здравствених званичника, више десетина демонстраната је рањено у пуцњави и приликом бацања сузаца, као и у физичким сукобима са полицијом.

Ирачка оружана група Сараја Салам, која се доводи у везу са Ал-Садром, сукобила се са безбедносном групом Снаге народне мобилизације.

Мала група из дивизије специјалних снага и 9. дивизије ирачке војске придружила се покушајима обуздавања милитаната, док су се сукоби сатима одвијали у Зеленој зони.

Убијен је најмање један војник из дивизије специјалних снага, која је одговорна за безбедност у Зеленој зони.

Међу рањенима је и једна жена цивил, рекла су два неименована безбедносна званичника.

Према наводима безбедносних званичника, у сукобима су коришћени минобацачи и ракетне гранате.

Ал-Садр је раније критиковао шиитске политичке лидере због тога што се нису одазвали његовим позивима за реформу.

Ирачка политичка сцена подељена је на два блока од избора прошлог октобра, а покушаји премијера Мустафе Ал-Кадимија да посредује између "садриста" и шиитских група окупљених у коалицији Оквир координације нису били успешни.

"Садристи" и њихови сунитски и курдски савезници покушали су да после избора формирају већинску владу, али Оквир координације спречио је и избор новог председника који је требало да именује премијера.

Садр је у јуну, незадовољан преговорима о формирању нове владе, повукао своја 73 посланика.

Његове присталице су крајем јула упале у парламент и од тада испред скупштинског здања одржавају протесте, захтевајући превремене изборе.

Присталице Ал-Садра су у уторак поставиле шаторе и протестовале испред Врховног судског већа, оптужујући то тело да је пристрасно у корист њихових политичких ривала.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".