До нереда је дошло када је ирачки шиитски верски вођа Моктада ал-Садр данас саопштио да се повлачи из политике и да затвара своје канцеларије као одговор на нерешиви политички застој.

Стотине присталица Ал-Садра испуниле су раскошне чекаонице у Палати Републике и узвикивали слогане у знак подршке верском лидеру.

Претходно су демонстранти поставили барикаде од цемента на путу ка згради владе.

Нешто касније у центру Багдада су се чули рафали, јавили су извештаци, претпоставља се од пуцања у ваздух.

Ирачка здружена оперативна команда увела је полицијски час у целој земљи, који ће почети у 19.00 по локалном времену и још није познато када ће се завршити.

Садр је критиковао шиитске политичке лидере због тога што се нису одазвали његовим позивима за реформу.

Фото: Профимедиа

 

Ирачка политичка сцена подељена је на два блока од избора прошлог октобра, а покушаји премијера Мустафе Ал-Кадимија да посредује између "садриста" и шиитских група окупљених у коалицији Оквир координације нису били успешни.

"Садристи" и њихови сунитски и курдски савезници покушали су да после избора формирају већинску владу, али Оквир координације спречио је и избор новог председника који је требало да именује премијера.

Садр је у јуну, незадовољан преговорима о формирању нове владе, повукао своја 73 посланика.

Његове присталице су крајем јула упале у парламент и од тада испред скупштинског здања одржавају протесте, захтевајући превремене изборе.

Присталице Ал-Садра су у уторак поставиле шаторе и протестовале испред Врховног судског већа, оптужујући то тело да је пристрасно у корист њихових политичких ривала.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".