Турски авиони који су обављали мисије у Егејском мору и источном Медитерану били су радарски закључани и нациљани грчким системом противваздушне одбране С-300, преноси ЦНН Турк.

Иако су таква дела описана као „непријатељска“ у Правилима ангажовања НАТО-а, то се наставило неко време.

 

www.цннтурк.цом/ацтион/ембедвидео/630б133ед265а204фц2ц62да

 

- Према информацијама добијеним од извора из Министарства одбране, током летова Ф-16 команде турских ваздухопловних снага у међународном ваздушном простору у Егејском мору и источном Медитерану, догодио се велики инцидент који није био у складу са духом савезништва - преноси ЦНН Турк и додаје:

- Турске авионе на дужности узнемиравао је систем противваздушне одбране С-300 руске производње у грчком власништву, стациониран на острву Крит. Радар за праћење циљева и навођење пројектила система С-300 циљао је рактерама земља-ваздух турске авионе Ф-16.

Инцидент, који се догодио док је узнемиравање трајало неко време, такође је открило да је Грчка активно користила поменуте батерије.

Упркос овој непријатељској акцији, авиони су завршили своје планиране мисије и безбедно се вратили у своје базе.

Говорећи о томе како је Грчка купила претходну верзију система пре скоро 25 година, извори кажу да је земља НАТО-а, односно Грчка, која узнемирава ратне авионе друге земље НАТО-а преко система С-300 руске производње, „против принципа НАТО алијансе“.

Турска, чланица НАТО-а више од 70 година, жалила се на поновљене провокативне акције и реторику Грчке у региону последњих месеци, рекавши да такви потези осујећују њене напоре у доброј намери за мир.

Грчки систем противваздушне одбране С-300 састоји се од 4 система и 8 лансирних рампи, са дометом пројектила од око 80 миља (130 км). Грчка је направила први тест система у вежби „Бели орао” 2013. године.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".