Ako se trudite da zaspite, niste jedini. Brojne poznate ličnosti imaju isti problem. DŽenifer Aniston, govorila je svojevremeno o svojim iskustvom sa nesanicom i priznala da je problem sa spavanjem znatno uticao na njen život. Dovoljna količina sna je neophodna za dobro zdravlje, i tu nema diskusije.

Članak koji je objavila " Američka nacionalna medicinska biblioteka" navodi hipertenziju, gojaznost, depresiju i povećan rizik od srčanih bolesti kao neke od kumulativnih efekata poremećaja spavanja. Istraživanja su istakla da i prekomerno spavanje, duže od devet sati, može da bude povezano sa zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes i bolesti srca.

Foto: Profimedia

 

 

Odraslim osobama između 18 i 64 godine potrebno je sedam do devet sati sna po noći“, savetuje Fondacija za spavanje, napominjući da starijima od 65 godina treba sedam do osam sati sna.

- Uobičajeni poremećaji spavanja poput nesanice, sindroma nemirnih nogu, narkolepsije i apneje u snu mogu uticati na svaki aspekt života, uključujući školski i radni učinak, razmišljanje, mentalno zdravlje, težinu, razvoj dijabetesa i srčanih bolesti, upozorava Klivlendska klinika.

Rutine pre spavanja mogu biti izuzetno efikasne kao pomoć za lakši san, a ušuškavanje uz šoljicu čaja, je jedna od najčešćih. Kamilica je popularan izbor, ali postoje i druge opcije.

- Ako van cvetni čajevi ne prijaju, probajte čaj od hmelja, valerijane i zeleni čaj bez kofeina, kaže stručnjak za čaj Ešli Hejvud i upozorava da ispijanje biljnog čaja može biti pogrešan korak kada je u pitanju noćno spavanje.

Foto: Profimedia

 

 

- Nisu svi biljni čajevi pogodni za spavanje. Postoji pogrešno uverenje da biljni čajevi ne sadrže kofein. Neki biljni čajevi mogu da sadrže i guaranu i gingo, koji podižu energiju, tvrdi ona,

Još jedan potencijalni problem sa ispijanjem čaja pre spavanja je taj što ćete možda morati da ustanete tokom noći kaok biste išliu toalet.

- Ako imate tendenciju da mokrite više puta tokom noći, najbolje je da popijete čaj odmah posle večere — najmanje dva sata pre nego što legnete u krevet“, kaže Hejvud. "Ovo daje vašem telu vremena da apsorbuje i obradi svojstva umirujuće biljke, a takođe i izbaci tečnost pre nego što zaspite, tvrdi ona.

(Lepa&Srećna)

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE LEŽERNE PLETENICE: Idealna frizura za letnje dane

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".