Републици Србији ће на име дивиденде у буџет бити уплаћено вше од 1,7 милијарди динара, а држава остварује и приход на основу пореза који се уплаћује приликом исплате дивиденде акционарима, саопштио је НИС.

Грађанима Србије који поседују акције НИС-а биће исплаћено 30,14 динара по акцији, што је износ који се добије када се од бруто вредности дивиденде по акцији одбије порез од 15 одсто.

Исплата мањинским акционарима обавља се преко Централног регистра хартија од вредности, на рачуне које користе за трговање акцијама или на рачуне које су доставили приликом пријављивања за бесплатне акције.

Компанија „Гаспром њефт“ је власник половине акцијског капитала НИС-а, 29,87 процената акција поседује Република Србија, док компанија „Гаспром“ има 6,15 одсто акција.

Остатак припада грађанима, запосленима, бившим запосленима и другим мањинским акционарима.

Право на исплату дивиденде имају сви акционари који су били уписани у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности као власници акција 19. јуна ове године.

НИС је саопштио да већ 10 година узастопно исплаћује дивиденду акционарима, те да је до сада исплаћено укупно више од 60 милијарди динара.

- Политика дивиденди НИС-а је заснована на избалансираном приступу који узима у обзир неопходност задржавања добити за потребе финансирања будућих инвестиција, као и стопу повраћаја на уложени капитал и износ исплате дивиденди", наведено је у саопштењу.

НИС је 19. јуна ове године имао имао 2.057.661 акционара, саопштила је та компанија.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".