Емануел Макрон тренутно је на месту председника Републике Француске уз другом мандату, а мало је познато да ово није једина титула коју он има. Наиме, Макрон је, уз то, и – принц.

Наравно, не принц Француске, која је славно 1789. године у Француској револуцији збацила монархију, већ Андоре, једне од најмањих европских држава.

Фото: Профимедиа

 

Андора је кнежевина у југозападној Европи, која се простире на 468 м² и има популацију од око 85.000 људи, а једна је од 12 преосталих монархија Старог континента.

Титула супринца Андоре је аутоматска повластица која се додељује сваком председнику Француске, што Емануела Макрона чини принцем, а он ово место дели с бискупом Ургела.

Фото: Профимедиа

 

Наиме, краљ Анри ИВ од Француске је још 1607. године издао едикт којим се краља Француске и бискупа Ургела успоставио као супринчеве Андоре. Политичке прилике су се мењале, али је ова одлука остала на снази, па тако данас шеф француске државе – био он краљ, цар или председник – наставља да служи у овој улози.

Међутим, сваки супринц може да именује свог личног представника, па тако Макрона данас представља Патрик Штзода, а бискупског супринца Жозеп Марија Маури.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Емануел Макрон - свечаност председничке инаугурације

 

 

(ГЛОССY)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".