- Нећу вам рећи да је овај споразум савршен, али ће омогућити да се ослободи ваш европски пут. Као и сваки споразум и овај почива на компромисима и равнотежи - навео је Макрон, како је саопштила француска амбасада у Скопљу.

Према речима француског председника, поново је дошло време да се изабере и Париз охрабрује Скопље да "пређе ту нову етапу".

- На вама је да донесете одлуку која ће обликовати будућност Северне Македоније, за коју сам убеђен да је опредељена да у потпуности буде део европске породице - саопштио је Макрон.

Он је истакао да је сада на Македонцима да одлуче и да је моћ да промене ток историје сада у њиховим рукама.

- Још једном је дошло време избора и ми смо на вашој страни да вас охрабримо да направите нови корак - додао је Макрон.

Фото: Танјуг/АП

 

Од 2005. имате статус кандидата и то је предуго трајало, поручио је председник Француске и истакао да је због тога сада изазов улазак у нову фазу процеса чланства Северне Македоније.

- Знамо да је током времена, кашњења и потешкоћа, европска перспектива постала предмет сумњи и потпуно сам свестан дубине и осетљивости питања која треба решити између Северне Македоније и Бугарске - казао је Макрон.

Према његовим речима, током француског председавања Саветом Европске уније, као и током немачког, португалског и словеначког председавања, није штедео труда да пронађе решење које поштује интересе и достојанство свих.

- У Бугарској је нацрт споразума изазвао интензивну дебату, али на крају, бугарски парламент је успео да преузме своје одговорности широким гласањем, навео је Макрон.

Још је и додао:

Фото: Танјуг/АП

 

- Сада је на вама, Македонцима, да одлучите - нагласио је он.

Француски предлог садржи чисту формулацију македонског језика, он је апсолутно чист и равноправан језик са осталим језицима Европске уније без икаквих фуснота, објашњења и звездице.

У предлогу су билатерална, историјска питања стављена ван преговарачког оквира и биће затворена на билатералном нивоу на достојанствен и фер начин за обе стране.

У текст француског предлога унете су измене које гарантују права Бугара у Северној Македонији кроз уставне промене у тој земљи и обавезују Скопље да одржи добре односе са Бугарском.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".